ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Ο Απ. Βεσυρόπουλος για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Βουλή: “Αποτελεί ζώσα ιστορία, δεν διαγράφεται”

Ο Απ. Βεσυρόπουλος για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Βουλή: “Αποτελεί ζώσα ιστορία, δεν διαγράφεται”

Στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής  για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μίλησε ο βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και τονίζοντας ότι, αποτελεί για τον ίδιο ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη το γεγονός ότι, είναι ομιλητής στην επετειακή συνεδρίαση της Βουλής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ξεκίνησε την ομιλία του ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.  «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ζώσα ιστορία. Και η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται και κυρίως δεν παραχαράσσεται. Μιλάμε για μία απροκάλυπτη Γενοκτονία» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Βεσυρόπουλος, υποστήριξε ότι, η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί χρέος και ένδειξη πίστης στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες. «Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η διαμόρφωση νέων συσχετισμών στις διεθνείς σχέσεις δεν διαγράφουν την ιστορική μνήμη. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι, το ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε Έλληνα πολίτη. Όχι μόνο σε όσους έχουν Ποντιακή καταγωγή αλλά σε όλους τους Έλληνες. Η Πολιτεία και το Υπουργείο Εξωτερικών, ασχέτως της εναλλαγής των κυβερνήσεων, πρέπει να θέσει ως στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σε όλες τις χώρες για τα ιστορικά αυτά γεγονότα, που όπως είπα και πριν αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα στίγματα του 21ου αιώνα. Αυτό απαιτεί εργώδη προσπάθεια, συνέπεια και συνέχεια, τεκμηρίωση και διπλωματική ευελιξία και κινητικότητα.  Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, έχει αποτρεπτική ισχύ. Γιατί δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι στη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας υπήρχαν και υπάρχουν δυνάμεις που θα μπορούσαν να επαναλάβουν ανάλογες πρακτικές, αν αισθανθούν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Λειτουργεί θα έλεγε κανείς και ως παράγοντας σταθερότητας, αφού θέτει κανόνες σε όλα τα έθνη και ιδιαίτερα σε όσα κράτη θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως η Τουρκία. Γιατί η ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια σημαίνει αποδοχή και αναγνώριση της ιστορίας αλλά και των πανανθρώπινων αξιών. Όποιος δεν δείχνει σεβασμό σε αυτά, δεν μπορεί να αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και του διεθνούς συστήματος ασφαλείας» ανέφερε ο βουλευτής Ημαθίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βεσυρόπουλος, τόνισε ότι «σήμερα, η σκέψη μας δεν είναι μόνο στους χιλιάδες νεκρούς που θρήνησε ο Ποντιακός Ελληνισμός. Η σκέψη μας είναι και στους επιγόνους, στο ποντιακό στοιχείο που σε όλο τον κόσμο διατηρεί άσβεστη την ιστορική μνήμη, κρατά ζωντανό τον πολιτισμό και την παράδοση. Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξεχνούν. Άνθρωποι που είναι υπερήφανοι για την Ποντιακή καταγωγή τους. Υπάρχει ένα ξεχωριστό και πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, που η χώρα μας πρέπει να το αξιοποιήσει και να το ενισχύσει. Τα Ποντιακά Σωματεία και οι Ενώσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *