ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Viral η απάντηση του Νίκου Τάκη στον ισχυρισμό ότι η Αλεξάνδρεια δεν έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο

Viral η απάντηση του Νίκου Τάκη στον ισχυρισμό ότι η Αλεξάνδρεια δεν έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. Αλεξάνδρειας και επιχειρηματίας Νίκος Τάκης τοποθετήθηκε σήμερα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook για το θέμα της Αλεξάνδρειας, του Γιδά και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η δημοσίευση έγινε viral με πολλές κοινοποιήσεις και σχόλια.

Διαβάστε τι έγραψε:

Για τους ανιστόρητους βλάκες που διαδίδουν ότι ο Γιδάς ή/και Γηδάς που μετονομάστηκε σε Αλεξάνδρεια δεν έχει σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο συμβουλεύω να ανοίξουν τα γκαβά τους και κανένα βιβλίο ιστορίας. Η Αλεξάνδρεια είναι η μοναδική Ελληνική πόλη με το όνομα του Μ.Αλεξάνδρου. Αυτοί που δεν τολμούν να αναφερθούν στην Αλεξάνδρεια, αλλά αναφέρονται στον Γιδά, να βγάλουν τις τσίμπλες του Εθνομηδενισμού και της Αριστεροϊδεοληψίας και να μάθουν την ιστορία του τόπου που τους γέννησε και φιλοξένησε τους πρόσφυγες γονείς τους. Ο Γιδάς ανιστόρητε Βλαξ προϋπήρχε της καθόδου των φίλων σου Σλάβων και λοιπών κατσαπλιάδων στην Μακεδονική Γη. Οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας (Γιδάς), συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Ζήσης Γηδιώτης. Πολλοί ερευνητές καταλήγουν στην γραφή του χωριού ως “Γηδάς” και ανάγεται στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας και σημαίνει “Γη-οδός”. Βεβαίως πολύ πιθανή είναι και η γραφή “Γιδάς” και πάλι από την βυζαντινή περίοδο,  από τη βυζαντινή οικογένεια των Γίδων. Η γυναικεία φορεσιά χαρακτηρίζεται από τον ιδιόμορφο κεφαλόδεσμο, που μοιάζει με περικεφαλαία και ονομάζεται τοπικά το «κατσούλι», ενώ είναι σημάδι Αρχαίας Μακεδονικής καταγωγής της φορεσιάς. Η ιστορία θέλει, σύμφωνα με την καταγραφή της Ιστορικού Αγγελικής Χατζημιχάλη, να προέρχεται από τα χρόνια που έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Βασιλιάς για να τιμωρήσει κάποιους στρατιώτες του για τη δειλία που έδειξαν κατά την διάρκεια της μάχης και να επιβραβεύσει τις γυναίκες που δεν σταμάτησαν να φέρνουν νερό και τρόφιμα στους στρατιώτες, πήρε τις περικεφαλαίες των ανδρών και τις φόρεσε στις γυναίκες. Η ντοπιολαλιά των ντόπιων Γιδιωτών είναι σαφέστατα Ελληνική και όμοια με αυτή των Καστοριανών, Φλωρινιωτών, Κοζανιτών, Θεσσαλών κ.ά. Πολλές δε λέξεις της ντοπιολαλιάς των Αλεξανδρινών παραπέμπουν ευθέως στην Αρχαία Ελληνική.

Μια τελευταία θεώρηση για το όνομα “Γιδάς” είναι ότι δόθηκε, από μετά Χριστού προφήτη. Αυτός ο προφήτης προέβλεψε ότι θα γινόταν πανελλαδικά γνωστό και θα προκαλούσε το χλευασμό όλης της υφηλίου, ένα Γίδι, αμόρφωτο και ανιστόρητο που θα αποτελούσε το όνειδος της ηρωικής Αλεξάνδρειας.

7 Comments

  • Μπράβο στον Κύριο Τάκη.
    Σωστότατη απάντηση .
    Αν και τα γίδια είναι πιό ευπαρουσίαστα, πιό εργατικά, πιό ……..από το συγκεκριμμένο είδος.

  • Νίκο, θεέ, επόμενε Δήμαρχε!!!

  • Και η μοναδική Ελληνική (πόλη) με το όνομα του Μέγα Αλέξανδρου η οποία δεν έχει πουθενά το άγαλμά του.Γαλατάκι παπαρίτσα Νίκο Τάκη και κουκουλούτα διοτι απι μαγκιές χορτάσαμε.

  • σκεψουτο για δημαρχος

  • ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ κ ΝΙΚΟ ΤΑΚΗ. ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΜΟΡΦΩΤΟ ΚΑΙ ……… ΚΑΡΑΝΙΚΑ (ΠΟΥ ΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΡΕΙΕΣ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΜΟΛΟΤΟΦ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΛΕΓΟΝΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ.

  • Τρεις λαλουν και δυο χορευουν!!Τι σχέση εχει το 1821 με την περίοδο του Μ.Αλεξανδρου ρε παιδιά και έγινε και viral.Viral ανιστόρητης απάντησης ειναι.Ας διαβάσουν τι λέει ο κ.Γεωργιος Ντελιοπουλος στο βιβλίο του «ΓΙΔΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ» και μετα απαντήστε.Δεν ήταν η περιοχή Βάλτος??Τον Παυλο Μελα τον πάμε α λα καρτ??Το διάβασαν κάτι αρχαιολόγοι και κόντεψαν να πεθάνουν απο το γελιο με αυτα που γραφει ο Viral.Ειπε κάτι, που το ξέρουμε όλοι, ο συμβουλος και για να πάρει 15 λεπτά δημοσιοτητας ο καθενας γραφει οτι να ειναι το γραφει και μισο.Η Αλεξανδρεια στην εποχη του Μ.Αλεξανδρου ηταν βαλτος και το ξερουν και τα βοτσαλα στα χωραφια.Τι να κανουμε?Διαβαστε τι λεει ο κ.Ντελιοπουλος για το ποση σχεση εχει ο Μ.Αλεξανδρος με το ονομα της Αλεξανδρειας.Για την προέλευση του ονόματος έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η πρώτη ότι ο οικισμός πήρε το όνομα από κάποιο γιδοτρόφο( «πάμε στου Γιδά») και η άλλη που προτείνεται, ελαφρώς παραλλαγμένη, και από μεταγενέστερους μελετητές της τοπικής ιστορίας, από το γεγονός ότι ολόκληρος η περιοχή κατεκλύζετο υπό των υδάτων της λίμνης των Γιαννιτσών και του Αλιάκμονος ποταμού κατά τους χειμερινούς μήνες και επειδή ο Γιδάς ευρίσκετο σε ύψωμα και δεν κατεκλύζετο υπ’ αυτών, οι κάτοικοι των πέριξ χωρίον έλεγον: «Γη – δα», δηλαδή, εκεί είναι γη.

  • Πόσο συμφωνώ μαζί σου Βαλτίσιε!
    Επίσης υπάρχει Μακεδονία στο Ohio.Nα παρέμβουν κι εκεί οι ευειδείς Ρουμλουκιώτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *