ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Οι αγρότες της Βέροιας απαντούν καυστικά για το συμπύρηνο

Οι αγρότες της Βέροιας απαντούν καυστικά για το συμπύρηνο

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σχολίασε – απάντησε στην ανακοίνωση της Ε.Κ.Ε. για το συμπύρηνο ροδάκινο (κλικ ΕΔΩ):

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες  η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδακίνου και θεωρούμε  απαραίτητο να ενημερώσουμε και μείς την Ε.Κ.Ε.  για την αναγκαιότητα της ανάλογης «τιμής»  στην κατάλληλη ποιότητα.

Ευχαριστούμε την Ε.Κ.Ε. και τον κύριο Αποστόλου που αναγνωρίζει ευθαρσώς ότι η κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς στην κομπόστα αλλά και στο χυμό και το κατεψυγμένο προιόν οφείλεται σε δύο βασικές  προυποθέσεις  (όπως αναφέρεται και  στην προχθεσινή ανακοίνωση της)

  • Την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και συνεπώς τελικού προιόντος
  • Το ανταγωνιστικό κόστος.

Να σημειώσουμε λοιπόν το αυτονόητο. Οτι δηλαδη  κάποιοι μόχθησαν και ξοδεύτηκαν για την πρωτη υλη  και είναι οι μόνοι που  έχουν υποστεί τις συνέπειες του ανταγωνιστικού κόστους.

Κι αυτοί είναι οι παραγωγοί.

Αν λάβουμε  λοιπον υπ οψιν μας ότι κανείς δεν υποστήριξε την πάγια απαίτηση μας για καλύτερες τιμες παραγωγού – τέτοιες που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής- παρα μονον ο αγροτικος μας Συλλογος .

Αν προσμετρήσει κανεις τις τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που εχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια  τον ΕΦΚΑ τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια τέλη επιτηδεύματος (για τις οποίες ποτέ δεν ειδαμε από την πλευρά σας μια δήλωση έστω συμπαράστασης)   τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε έναν ΕΛΓΑ ο οποίος πεισματικά αρνειται κάθε αιτιο ζημίας για το οποίο κάθε φορα παρά τις υποσχέσεις δεν αποζημιωνόμαστε.

Εάν σκεφτούμε ότι η στήριξη της ζημίας που έχουμε υποστει  από το ΕΜΠΑΡΓΚΟ  δεν υπηρξε ποτέ τα τρια τελευταια χρονια .

Τοτε πολύ εύκολα κε Αποστολου φτάνουμε στο συμπέρασμα της υποβαθμισμένης ποιότητας.

Και εάν οι ανακοινώσεις σας  δείχνουν  ήπιες και  σε συνεναιτικό κλίμα είναι γιατι και σεις και όλοι αντιλαμβάνονται πως  το μαρμαρο μεχρι σημερα το πλήρωναν μονο οι παραγωγοί και αυτοι  παραπαίουν .

Όπως επισης ολοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι το επομενο  μάρμαρο πλέον θα το πληρώσουμε ολοι μας και σαν  οικονομία και σαν κοινωνία.

Γιατι στην περιοχή μας όταν καταρρέουν οι αγρότες τότε καταρρέουμε ολοι μαζι.

Για τον Α. Σ. Γ. ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΚΩΝ/ΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ               ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

1 Comment

  • Πολύ σωστά απαντούν οι παραγωγοί, για την ποιότητα του προϊόντος ευθύνονται μόνον αυτοί. Πριν λίγες μέρες είδαμε και μία άλλη ανακοίνωση που αφορούσε στην τιμή του συμπύρηνου, ότι δηλαδή θα κυμανθεί στα 0.25λ. Απο πότε την τιμή την ορίζει ο αγοραστής (βιομηχανία) και όχι ο πωλητής (αγρότες); Σε ποιο καπιταλιστικό σύστημα συμβαίνει αυτό; Στα εμπορικά καταστήματα αποφασίζει την τιμή ο καταναλωτής ή ο έμπορος; Όταν πωλείται το ροδάκινο σε κονσέρβα στα σούπερ μάρκετ τιμολογείται από τους καταναλωτές; Αυτό που συμβαίνει με την απόφαση πληρωμής από τις βιομηχανίες παραπέμπει σε αγορές άλλου είδους και όχι σε υγιεί αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *