ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Στραβός δρόμος

Στραβός δρόμος

Του Τάσου Τασιόπουλου

– Σε όλες τις κοινωνίες που πέτυχαν οικονομική ανάπτυξη, πολιτισμική πρόοδο και ευημερία για όλους, υπάρχει ένα σταθερό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία της κοινωνίας κι η ζωή των πολιτών.

Το υπόβαθρο αυτό είναι οι νόμοι.

– Για να μπορέσει βέβαια αυτό το υπόβαθρο να οδηγήσει μια κοινωνία πρέπει οι νόμοι να φτιάχνονται με κανόνες ηθικής και όχι ατομικού συμφέροντος.

– Σε πολλές περιπτώσεις οι νόμοι μπορεί να είναι αυστηροί, ίσως και σκληροί αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ανάγκη να τηρούνται απαρέγκλιτα.

– Πολύ σωστά οι Ρωμαίοι έλεγαν το γνωστό dura lex, sed lex – σκληρός νόμος αλλά νόμος- γιατί η εμπειρία δείχνει ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν έχει σταθερούς και σαφείς νόμους και αν δεν τιμωρούνται οι παραβάτες.

– Αντίθετο παράδειγμα παρακμής αποτελούν οι κοινωνίες στις οποίες οι νόμοι δεν τηρούνται  και οι παραβάτες δεν τιμωρούνται.

– Ένα τέτοιο κακό παράδειγμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια – αλλά το κακό παράγινε τελευταία – είναι η Ελληνική κοινωνία όπου ο στραβός δρόμος πήρε διαστάσεις καθημερινού φαινομένου και έτσι γρήγορα και αναπόφευκτα οδήγησε τη χώρα σε ανυποληψία και βεβαιωμένη παρακμή.

– Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο όπου πρέπει να σπάσει το σπυρί της καθημερινής αρλούμπας κόντρα σε ψηφισμένους νόμους ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι δεν χρωστάμε, ότι σχίζουμε τα μνημόνια, ότι δουλεύουν οι τράπεζες, ότι φταίει το ΔΝΤ, ότι ξεγελάσαμε τους Σκοπιανούς, ότι την βολέψαμε με τον Ερντογάν, ότι ξεφορτωθήκαμε τους κακούς Ρώσους διπλωμάτες, ότι έρχεται η ανάπτυξη, ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

– Αξίζει βέβαια να αναγνωρίσουμε πως η παραδοχή ότι το ατομικό συμφέρον είναι κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης δεν σημαίνει  πως παραγνωρίζεται ο ρόλος του κράτους ως φορέα ανάπτυξης, με την επισήμανση ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση ως δαχειριστής του κράτους πρέπει να παραδεχτεί ότι σήμερα η ανάπτυξη στα δικά μας χάλια τότε μόνον μπορεί να επιτευχθεί, όταν και αν ξεκινήσει από τα δικά μας ερείπια.

– Είναι ηθικό λοιπόν αν μεθαύριο η κυβέρνηση αντί να στήνει πανηγύρια και νταούλια, παραδεχτεί ότι φτάσαμε στο μη παρέκει και με δική της ευθύνη, και ότι οι στάχτες αποτελούν προζύμι για μια νέα αρχή ανεξάρτητα αν αυτό νομίζει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της και δεν την βολεύει.

– Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μια κοινωνία στην οποία οι πολίτες ενεργούν παράνομα επειδή η κυβέρνηση την οποία έχουν φέρεται ανήθικα, αργά ή γρήγορα θα πάρει την κάτω βόλτα και θα πέσει σε παρακμή, μια παρακμή που βεβαιώνεται από τον αγώνα και την αγωνία υπουργών, υπουργίσκων ακόμα και πρωθυπουργών να παίξουν επικοινωνιακά – δηλαδή να πουν ψέματα ως περιοδεύοντες θίασοι – ακόμα και επάνω σε πτώματα και σε αποκαΐδια.

Τάσος Τασιόπουλος

ΥΓ1. Παράμετρος ανάπτυξης ενός τόπου είναι και η πολιτισμική πρόοδος η οποία περπατάει χέρι- χέρι με την οικονομική και βεβαιώνει την πρόοδο της ευημερίας ακόμα και του τελευταίου χωριού και του πιο απόμακρου δήμου.

– Ακόμα και αν μερικοί εμπορεύονται τις όποιες καλόγουστες ή κακόγουστες εμπνεύσεις τους.

ΥΓ2. Επειδή πολλοί ρωτούν για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές το μόνο που προκύπτει είναι η θεσμοθετημένη έτσι ή αλλιώς συναλλαγή.

– Με τον νέο νόμο της οπισθοδρόμησης – τον λεγόμενο και της απλής αναλογικής ενώ θα έπρεπε να λέγεται της πολλαπλής απάτης –  είτε στις εκλογές του 2010 με 30817 έγκυρα ψηφοδέλτια, είτε στις εκλογές του 2014 με 29860 έγκυρα ψηφοδέλτια ούτε ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ούτε ο ΓΚΥΡΙΝΗΣ – ακόμα και αν έπαιρναν την πρώτη Κυριακή το 50% των ψήφων – θα είχαν πλειοψηφία στους δημοτικούς συμβούλους.

– Άρα οι μόνοι που θα ανακατευτούν ως υποψήφιοι ΔΗΜΑΡΧΟΙ – αυτό μάλλον θα γίνει πανελλαδικά – είναι όσοι ήδη έχουν εμπλακεί καθώς ποιος νεοεισερχόμενος σοβαρός και αμύητος θα τολμήσει να ξοδέψει χρόνο, υγεία, οικογενειακή γαλήνη, χρήμα και προσωπική καθημερινότητα για να προσφέρει στον τόπο, όταν χωρίς πλειοψηφία για να πάρει μια απόφαση θα είναι έρμαιο του κάθε τυχόντα με ότι και αν αυτό συνεπάγεται ακόμα και για την προσωπική του ψυχική υγεία;

ΥΓ3. Είναι δυνατόν κάποιοι που παριστάνουν τους έξυπνους και είναι φίλοι και υπερασπιστές της σκοπιανής συμφωνίας – έτσι όπως αυτή συμφωνήθηκε – να μην διάβασαν στην επίσημη σκοπιανή ιστοσελίδα για το πως ερμηνεύουν οι άλλοι τα όσα υπογράφτηκαν στις Πρέσπες;

– Και δεν μιλάμε για συριζαίους βολευτές και ΣΥΕΡΙΖΑΝΕΛ βολεμένους αλλά για πολύγλωσσα (;) ή πολυσπούδαστα (;) αξιολογημένα από τον ΚΥΡΙΑΚΟ στελέχη της Ν.Δ.

– Λέτε να μην πήραν χαμπάρι – και πως είναι δυνατόν αφού παίζοντας με το σχετικό μαραφέτι ξετεμπελιάζουν – ή κάνουν την πάπια;

ΥΓ4. Το θέμα των πυρκαγιών έχει ήδη λύσει ο κ. Τσίπρας αλλάζοντας το όνομα της πολιτικής προστασίας, όπως έλυσε και το πρόβλημα των δανειστών αλλάζοντας το όνομα της ΤΡΟΪΚΑΣ σε θεσμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *