ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Τα βράχια δεν «στέριωσαν» για να γιορτάσει η Σουμελά του Πόντου

Τα βράχια δεν «στέριωσαν» για να γιορτάσει η Σουμελά του Πόντου

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία, του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιβεβαιώθηκε προ ημερών ότι η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο θα παραμείνει κλειστή και φέτος τον Δεκαπενταύγουστο. Το Φανάρι αναφέρει ότι αιτία είναι οι συνεχιζόμενες εργασίες αναστήλωσης στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου, και εκφράζει την ελπίδα του, ότι το 2019 να συνεχιστεί η παράδοση του εορτασμού της Παναγίας και εκεί, κάτι που ξεκίνησε το 2010 και δεν είναι άλλη από τον εορτασμό της μεγάλης θεομητορικής εορτής στο ιερό παλλάδιο της Τραπεζούντας.

Όπως δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι της Περιφερειακής Ενότητας Τραπεζούντας παρότι τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αναστήλωση της Ιεράς Μονής, από τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν έχουν ακόμα λύσει όλα τα στατικά προβλήματα στους βράχους πάνω από το μοναστικό συγκρότημα. Κι αυτό θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας για οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση που θα γίνονταν εκεί.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί πάνω από 800.000 τόνοι πέτρας και πλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Τραπεζούντας, οι προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως σε έναν βράχο 720 τόνων που είναι έτοιμος να αποκολληθεί, αλλά και σε έναν ακόμα βράχο 1.600 τόνων που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Αν αυτή τη φορά πάνε όλα βάσει χρονοδιαγράμματος, αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2018. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, το Μνημείο δεν αναμένεται να ανοίξει για το κοινό πριν από το τέλος του 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *