13 λόγοι που επιβάλλεται να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα στο Πλατύ


atplateos321Επιστολή του αντιπροέδρου των Αστυνομικών Ημαθίας και μέλους της επιτροπής μεταθέσεων της ΠΟΑΣΥ Βασίλειου Παπαδόπουλου 

Κυρίες και κύριοι,

Δεν απευθύνομαι σε σας ως συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. αλλά ως απλός άνθρωπος, ως δημότης Αλεξάνδρειας και ως αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ. Πλατέος επί σειρά ετών. Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί, έχει εκπονηθεί σχέδιο αρμόδιας Αρχής σχετικά με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών Υπηρεσιών στη χώρα μας, το οποίο προβλέπει υποβιβασμό του Α.Τ. Πλατέος σε ολιγομελή Αστυνομικό Σταθμό. Το σχέδιο αυτό είναι ήδη έτοιμο και το μόνο που μένει για να τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, είναι υπογραφές από το Υπουργείο Οικονομικών και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά δηλαδή βρισκόμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το τέλος του Α.Τ. Πλατέος.

Κυρίες και κύριοι αρμόδιοι φορείς, υπάρχουν δεκατρείς λόγοι που πρέπει να γνωρίζετε, οι οποίοι καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να παραμείνει το Α.Τ. Πλατέος ως έχει και μάλιστα να ενισχυθεί:

 1. Η περιοχή που αστυνομεύει σήμερα το Α.Τ. Πλατέος απαρτίζεται από 13 οικισμούς, οι οποίοι είναι απομονωμένοι χωροταξικά από την Αλεξάνδρεια και η υποβάθμισή του σε Α.Σ. θα σημάνει μελλοντικά τη σπάνια έως μηδαμινή αστυνόμευσή τους.
 2. Η έκταση του τέως Δήμου Πλατέος είναι τεράστια και από τους μεγαλύτερους και αν προστεθεί στο Α.Τ. Αλεξάνδρειας θα είναι σχεδόν αδύνατο να αστυνομευθεί.
 3. Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα στην περιοχή είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω των πληθυσμιακών ιδιαιτεροτήτων της, με άτομα που μετακινούνται συχνά από μέρος σε μέρος. Αυτός ήταν άλλωστε ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε το Α.Τ. Πλατέος.
 4. Ο τ. Δήμος Πλατέος αποτελεί βιομηχανική περιοχή του Ν. Ημαθίας, με πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις, που καθιστά αναγκαία τη συχνή αστυνόμευσή τους κυρίως για θέματα ασφάλειας.
 5. Υπάρχει κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός πανελλήνιας σημασίας.
 6. Χωροταξικά το Α.Τ. Πλατέος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εθνικές οδούς, την Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας και την Εγνατία Οδό, οι οποίες αποτελούν σημεία εισόδου από και προς το Ν. Ημαθίας αλλά και ξένες χώρες. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.
 7. Η περιοχή του Α.Τ. Πλατέος συνορεύει με το Ν. Θεσσαλονίκης και ιδίως με προβληματικές περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας με επικίνδυνα στοιχεία που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή μας.
 8. Το Α.Τ. Πλατέος επί σειρά ετών έχει επιδείξει αξιόλογο έργο τόσο σε επίπεδο πρόληψης εγκληματικότητας όσο και σε επίπεδο καταστολής αυτής με συλλήψεις εγκληματιών και εξιχνίαση σοβαρών ποινικών υποθέσεων. Το έργο αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Δ.Α. Ημαθίας και από τους κατοίκους της περιοχής.
 9. Καμία αξιόλογη εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας δεν θα συμβεί αν καταργηθεί το Α.Τ. Πλατέος, διότι ενοίκιο δεν καταβάλλεται και τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονται από το Δήμο Αλεξάνδρειας.
 10. Και άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες σχεδιαζόταν να κλείσουν ανά την επικράτεια αλλά με παρεμβάσεις τοπικών φορέων και με παράθεση επιχειρημάτων αυτό απετράπη π.χ. Τ.Α. Νάουσας (καλώς απετράπη κατά τη γνώμη μου).
 11. Στην περιοχή ευθύνης του Α.Τ. Πλατέος περιλαμβάνει και τη παραθαλάσσια έκταση του Ν. Ημαθίας, στον Άγιο Νικόλαο Κλειδίου, η οποία συχνά έχει απασχολήσει στο παρελθόν με κλοπές.
 12. Είναι σίγουρο πως με την υποβάθμιση του Α.Τ. Πλατέος και με την επακόλουθη μείωση του διαθέσιμου αστυνομικού προσωπικού που θα υπηρετεί στον σχεδιαζόμενο Α.Σ. θα επέλθει κατακόρυφη αύξηση στις κλοπές στην περιοχή.
 13. Ήδη κάτοικοι της περιοχής μας εκφράζουν ανοικτά την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την τύχη του Α.Τ. Πλατέος αντιλαμβανόμενοι πως θα ανακύψουν σοβαροί κίνδυνοι ως προς την αστυνόμευση και τις κλοπές στην περιοχή.

Υποσημείωση: Οι πληροφορίες μου λένε πως η αναδιάρθρωση θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο. Κύριοι αρμόδιοι φορείς, κατά τη γνώμη μου προλαβαίνετε να σώσετε το Α.Τ. Πλατέος. Όταν υπάρχει βούληση – καλή θέληση και επιχείρηματα όλα γίνονται. Πιστεύω πως θα γίνουν αντιληπτές οι ανάγκες της περιοχής και η πραγματικότητα θα ληφθεί σίγουρα υπόψη από τα αρμόδια Υπουργεία.

Κυρίες και Κύριοι – αρμόδιοι Φορείς,

Με εκτίμηση και σεβασμό,

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος