Γράφει ο Νίκος Τάκης
Έχουν συμβεί τόσα πολλά, που στηρίζουν επαρκώς την αλγεινή εντύπωση των Ελλήνων για τους πολιτικούς.
Στη γενική απαξιωτική μας εκτίμηση για το πολιτικό ήθος στη χώρα μας, έρχεται να προστεθεί και η δημοσιοποίηση από τη «ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» του «πόθεν έσχες» των δημοτικών αρχόντων, από τους 100 μεγαλύτερους δήμους της χώρας μας.
Ενώ, σχεδόν ταυτόχρονα, σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη της «λίστας Νικολούδη» που εμφανίζει τους δημάρχους ως «πρωταθλητές» στο «σπορ» της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.
Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής φέρονται να ζητούν άμεση συνεδρίαση προκειμένου ο προϊστάμενος της Αρχής για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος- και συντάκτης της σχετικής έκθεσης – Παναγιώτης Νικολούδης να αποκαλύψει ποιους ακριβώς αφορούν τα «καυτά» ευρήματα των ερευνών του.
Είναι προφανές ότι η μη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αφενός «βολεύει» τους «φοροφυγάδες – υπό έρευνα, Δημάρχους», αφετέρου αδικεί παράφορα τους συνεπείς και νομοταγείς Δημάρχους που η σπέκουλα των αντίπαλων τοπικών μέσων ενημέρωσης, θα φροντίσει να τους εμπλέξει με δήθεν υποψίες, αφού ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Η υποχρέωση των δημάρχων, αντιδημάρχων και μελών των οικονομικών επιτροπών, να δημοσιοποιούν στον επίσημο ιστότοπο του δήμου, την ατομική τους δήλωση «πόθεν έσχες», είναι γνωστή και νομοθετημένη από το 2010.
Η μη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες», δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάτι έχουν να κρύψουν.
Δείχνει όμως τον σεβασμό τους στις υποχρεώσεις τους, όπως τις προβλέπει ο νόμος.
Ένας σεβασμός, που κάνει τον δημοτικό άρχοντα να ξεχωρίζει μέσα στον βούρκο της πολιτικής κρίσης και απαξίας.
Η ετήσια δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κάθε Δημοτικού άρχοντα, του δίνει τη δυνατότητα να αποδεικνύει περίτρανα την ανιδιοτέλεια του, κατά τα χρόνια της διαχείρισης των οικονομικών θεμάτων του Δήμου.
Δεν θεωρώ τυχαίο ότι δήμαρχοι όπως ο Καμίνης, ο Μπουτάρης, ο Ασκούνης, ο Κασιμάτης, η Ουσουλτζόγλου κ.ά. έχουν αναρτήσει τις σχετικές δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Αλλά και δεν μπορώ να μην δηλώσω την απογοήτευση μου, που στη λίστα της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» αναφέρεται ο Δήμος Αλεξάνδρειας ως ένας από τους Δήμους που κανένας Δημοτικός Άρχοντας (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι) δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Επαναλαμβάνω ότι η μη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες», δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάτι έχουν να κρύψουν, αλλά και δεν ενισχύει σε καμιά περίπτωση τη «Διαφάνεια» και την καλή τους εικόνα.
Στην ιστοσελίδα του Δήμου μας αναφέρονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης μόνο των κ.κ. Τζίλα (Πρόεδρος ΔΕΥΑΛ), Γκιόνογλου (Πρώην Δήμαρχος), Κιρκιλιανίδη (Δημ. Σύμβουλος Αντιπολίτευσης) και δεν αναφέρονται στην λίστα της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» ως αναρτημένες δηλώσεις, αφού η συγκεκριμένη λίστα αναφέρει μόνο Δημάρχους και Αντιδημάρχους.
Πηγές στοιχείων και αναλυτικοί πίνακες: http://www.transparency.gr/
http://alexandria.gr/index.
Αφήστε μια απάντηση