ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Ως τις 4 Νοεμβρίου θα καταβληθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης

Ως τις 4 Νοεμβρίου θα καταβληθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης
agromachineΜέχρι τις 4 Νοεμβρίου προετοιμάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβάλλει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Κι αυτό, αν δεν προκύψει ξανά κάποιο πρόβλημα κυρίως με την προετοιμασία του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο ηλεκτρονικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).
Οι ημερομηνίες που έχουν μέχρι τώρα ακουστεί στους διαδρόμους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πολλές, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενέκρινε στα κράτη μέλη την πληρωμή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης από τη 16η Οκτωβρίου. Ο κανονισμός ως γνωστό προβλέπει ότι η καταβολή των επιδοτήσεων γίνεται από την 1η Δεκεμβρίου έως την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.
Ύστερα λοιπόν από το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσουν νωρίτερα οι καταβολές των χρημάτων, οι ημερομηνίες που ακούστηκαν ήταν αρκετές.
Αρχικά ακούστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η 20η Οκτωβρίου όμως έχει παρέλθει. Και οι πληρωμές δεν έγιναν, διότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνεχίστηκαν τα προβλήματα στον υπολογισμό κυρίως των κτηνοτροφικών εκτάσεων, για τον οποίο το Υπουργείο έχει αλλάξει παραμέτρους, μετά από πιέσεις της Ε.Ε.
Η επόμενη ημερομηνία ήταν την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μάλλον οι υπηρεσίες δεν θα έχουν προλάβει και τότε να είναι έτοιμες.
Να σημειωθεί ότι αν ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία τότε θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η εγκυρότητα των ανακοινώσεων του Υπουργείου, ιδιαιτέρως μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Χρειάστηκε και στις δύο περιπτώσεις να γίνει εκ των υστέρων διορθωτική ανακοίνωση, (η πρώτη με παρέμβαση Σαμαρά) για να μάθουν οι δικαιούχοι ότι τα ποσά που δεν εισέπραξαν θα τα εισπράξουν με νέες καταβολές. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι πέρυσι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει μέσα στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την έναρξη της καταβολής των επιδοτήσεων ύψους 1,1 δις σε όλη την Ελλάδα.
Οι νέες ημερομηνίες 
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες ημερομηνίες που ακούγονται στα γραφεία και τους διαδρόμους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και η Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Με λίγα λόγια, αν δεν προλάβουν στις 30 Οκτωβρίου, θα φροντίσουν να έχουν πιστώσει τα χρήματα στους λογαριασμούς των παραγωγών το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι αναλήψεις στις 4 Νοεμβρίου.
Αν δεν γίνει και τότε η καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης δεν θα έχει πια νόημα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόωρη καταβολή των χρημάτων. Διότι θα απομένουν λίγες μέρες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, που επιδοτήσεις βάσει κανονισμού καταβάλλονται στο σύνολο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά περιμένει να «ζεσταθεί» από την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα καταλήξουν στις τράπεζες για ανεξόφλητες δόσεις δανείων. Ένα άλλο μέρος σε ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, ΔΕΗ, φροντιστήρια και αγορές ειδών πρώτης ανάγκης.
agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *