Χωρίς αλάτι όλα είναι άνοστα. Η υπερβολική του χρήση όμως μπορεί να αποβεί μοιραία και κρίσιμη για την κατάσταση της υγείας μας!
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πλέον οι επιστήμονες όσον αφορά την κατανάλωση αλατιού. Βέβαια, είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως η αλόγιστη κατανάλωσή του προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση. Πλέον όμως συνδέεται με αυξημένα κρούσματα εγκεφαλικών και……

Όλα αυτά βέβαια σε σχέση με κάποιους υγιείς ανθρώπους οι οποίοι είχαν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τοποθετεί το ανώτατο όριο στα 2000 μιλιγραμμάρια. Οι συμμετέχοντες της έρευνας, ήταν κατά μέσο όρο 69 ετών και κατανάλωναν περίπου, 3031 μιλιγραμμάρια!
Τα ευρήματα των επιστημόνων ήταν αρκετά ανησυχητικά και δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Stroke». Όσοι κατανάλωναν παραπάνω από 4000 μιλιγραμμάρια καθημερινά, είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

Ακολούθησαν λίγα περιστατικά ανθρώπων που έπαθαν έμφραγμα, αλλά όλοι είχαν πάρα πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση! Με λίγα λόγια η υπέρταση, δεν είναι καθόλου αθώα και είναι μια «πάθηση» η οποία σκοτώνει την καρδιά με αργούς ρυθμούς και δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές στα αγγεία και την καρδιά.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και πιο συγκεκριμένα της Ιατρικής σχολής, τονίζουν πως 1500 μιλιγραμμάρια επαρκούν για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης δεν χρειάζεται να προσθέτουμε παραπάνω αλάτι στα φαγητά, γιατί υπάρχουν πολλές τροφές οι οποίες περιέχουν νάτριο.
Για παράδειγμα όλα τα θαλασσινά, αρκετά λαχανικά, το νερό(!), ακόμα και τα γλυκά!!
Εξάλλου υπάρχουν εμφιαλωμένα νερά τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τα συνιστούν οι γιατροί και οι διατροφολόγοι!

Η ζημιά που προκαλεί δεν φαίνεται αμέσως. Όταν όμως το καταλάβετε ίσως να είναι αργά… !
Τέλος, για να μην παρεξηγηθούμε, το αλάτι βλάπτει αν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειαζόμαστε. Είναι όμως πολύ απαραίτητο για τον οργανισμό μας και δεν θα πρέπει να φτάνουμε στα αντίθετα άκρα: να μην το καταναλώνουμε καθόλου!
Πολλές φορές, με δίαιτες και διάφορα τέτοια, παίρνουμε αλάτι σε ελάχιστες ποσότητες, λόγω μειωμένης κατανάλωσης τροφών. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να προσέξουμε να τρώμε κάνα αλμυρό κουλουράκι ή τέτοια πράγματα (σε μικρές ποσότητες), ώστε να κρατήσουμε την ισορροπία.
Αν τώρα τρώμε κανονικά, δεν χρειάζεται να αλατίζουμε πολύ τα φαγητά μας.
Επίσης, σε πολλά fast food (πιτόγυρα, σουβλάκια, κλπ), το φαγητό που τρώμε είναι πολύ αλατισμένο, να το ’χετε στο νου σας αυτό… Δεν λέμε να μην τρώτε, αλλά φροντίστε να “κόψετε” από αλλού και να τρώτε με μέτρο…
Να θυμάστε: όπως και σε πολλά άλλα, ακολουθήστε το φυσιολογικό και μην κάνετε υπερβολές! Όλοι μας πιστεύω έχουμε κάποια αυτογνωσία και ξέρουμε που “ξεφεύγουμε”.
Οπότε το συγκεκριμένο προσέξτε το!
Αλλάξτε συνήθειες όσο είναι καιρός…
coolweb
Αφήστε μια απάντηση