Γράφει ο Θέμης Σιδηρόπουλος
Φίλες και φίλοι, θέλω να κάνω μια αντικειμενική εκτίμηση αναφορικά με την θεσμική διαχείριση των τελευταίων γεγονότων που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και όχι μόνο. Υπήρξαν δυστυχώς τρεις θάνατοι ανηλίκων, σε νοσοκομεία κάποιοι από αυτούς.
Στις περιπτώσεις αυτές ερευνάται από τους αρμόδιους γιατρούς αν υπήρχαν παθολογικά αίτια. Συντάσσονται τα έγγραφα που πρέπει να αιτιολογούν το θάνατο και μετέπειτα, αν δεν υπάρχει πλήρης και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, να προβαίνουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Εδώ έγιναν πλημμέλειες, ούτε μια δικλείδα ασφαλείας, ούτε μια αναφορά, μια υπόνοια, ότι κάτι περίεργο συνέβη, και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές.
Κοινή αίσθηση, ή αντίφαση γενικότερα ότι, δεν υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που να πιστεύουν σε συμπτώσεις. Το πρώτο πράγμα που στοχοποίησε αυτή τη μητέρα, είναι το γεγονός ότι πέθαναν στα χέρια της τρία μικρά παιδιά, τα παιδιά της. Αυτό δεν μπορεί εύκολα κανείς να το δεχθεί ως σύμπτωση, επομένως οι αρχές δεν το έψαξαν με την ένταση που θα έπρεπε. Αυτό που μας ενδιαφέρει λοιπόν είναι γιατί δεν αντιδράσαμε πιο γρήγορα.
Το προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η ανηλικότητα, αυτές οι αθώες ψυχές. Τα ανήλικα παιδιά όπως κατέληξαν αξίζουν μια σαφή εξήγηση από την κοινωνία των ενηλίκων, η τιμωρία είναι μόνο το ένα κομμάτι. Το να βγαίνουν «ειδικοί» και να λένε, «η ζωγραφιά της μικρής μίλησε», γιατί λοιπόν τώρα και όχι πριν ένα χρόνο. Έπρεπε εκ των υστέρων να αξιολογήσουμε την κατάσταση; Είναι εξοργιστικό, θα είχαν σωθεί κάποια από τα παιδιά.
Επισημαίνω ότι τα αντανακλαστικά μας, τα θεσμικά μας φίλτρα έχουν πρόβλημα. Συνολικά συμβαίνει κάτι και αντιδρούμε καθυστερημένα, αντιδρούμε για πάρτη μας. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το αυτονόητο σαν μια τρομακτική επιτυχία και στο μεταξύ έχουμε αφήσει κάποιους εξωθεσμικούς να πουν ο καθένας το δικό του.
Όταν συμβαίνει κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί παράνομη ενέργεια, η αντίδρασή μας, το σύνθετο κοινωνικό μας φίλτρο , το θεσμικό μας φίλτρο, έχει πρόβλημα, εγώ αυτό κρατάω. Κάποιο από τα παιδιά μπορούσε να είχε σωθεί αν είχε λειτουργήσει γρήγορα το σύστημα, αυτό είναι δεδομένο.
Αυτό δεν είναι άποψη, αν δει κανείς της δημοσιευθείσες πληροφορίες, καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα αυτό. Φαίνεται λοιπόν ότι στοιχεία βρέθηκαν, φαίνεται ξαναλέω, και υπήρξε ένα μεγάλο κύμα οργής της κοινής γνώμης που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένη. Τεχνητά διογκώθηκε και ποδηγετήθηκε, στο «ως εδώ και μη παρέκει».
Αντικειμενικά γεγονότα που έχουν έρθει σε γνώση όλων μας λένε ότι, η κακώς εννοούμενη οργή του κόσμου δεν πρέπει να μας παρασύρει προς γενική ανακούφιση. Μεσαιωνικές πράξεις του κόσμου έξω από το σπίτι της κατηγορουμένης, να φωνάζουν ότι δικαιώθηκαν, ότι αφού ο δικηγόρος παραιτήθηκε, είναι ένοχη, δεν επιτρέπονται. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να μάθουμε σαν σύστημα ποινικής δικαιοσύνης που αποτιμά τον θάνατο τριών ανηλίκων, να λειτουργούμαι σωστά και με υπευθυνότητα.
Δεν θα πρέπει να ανακουφιστούμε ως άνθρωποι ότι είδαμε ένα φοβερό και τρομερό, επικίνδυνο τέρας, πίσω από τα κάγκελα και μετά να πάμε στο επόμενο θέμα. Εδώ το αν έχει γίνει λάθος ή όχι και από ποιον ή ποιους, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Αυτό είναι το ένα, τώρα κάτι άλλο αναφορικά με την μεθοδευμένη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας. Αρχικά βέβαια το ξεκίνησε η ίδια η κατηγορούμενη στα Μ.Μ.Ε. , όμως αυτό δεν άπτεται της νομικής επιστήμης.
Δεν είναι καταθέσεις με την έννοια του νόμου και για την μετέπειτα κατηγορουμένη δεν λαμβάνονται υπόψη. Συγχαρητήρια στους φοβερούς και τρομερούς στρατηγούς των διαδικτυακών μέσων που βρήκαν τη λύση στο έγκλημα. Αποτελεί κλασική αστυνομική δουλειά για όλες της αστυνομίες του κόσμου η μυστικότητα της ανάκρισης.
Θα έπρεπε όσο συγκεντρώνονται τα στοιχεία να μην επιτρέπεται να διαρρεύσουν αυτά. Ενεργείται λοιπόν η ανάκριση συλλέγοντας στοιχεία και όχι εντυπώσεις και αποτελεί η διαδικασία ένα επτασφράγιστο μυστικό. Τεκμήριο αθωότητας, η αρχή της νομιμότητας, όλη η δημοκρατική διαδικασία και τα δικαιώματα πάνε περίπατο.
Ο επόμενος στόχος θα είναι ο διπλανός μας, εσείς, εγώ, και κατά συνέπεια αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση από την πολιτεία. Ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών, είτε λέγεται αστυνομία, είτε δικαστικές αρχές και γενικώς τα αντανακλαστικά μας είναι μειωμένης αντίδρασης.
Θα πρέπει να υπάρχει μεθοδολογία να ψάχνονται όλα τα θέματα σε βάθος. Μεθοδολογία η οποία δεν πρέπει να γίνεται γνωστή σε μας, ή να γίνεται γνωστή μόνον όταν αυτή ολοκληρωθεί. Είμαστε στο στάδιο της προδικασίας, όλα τα νομικά βιβλία, όλων των χωρών της Ευρώπης, προβλέπουν μυστικότητα της διαδικασίας, για να μπορούν οι αρχές να λειτουργήσουν χωρίς την πίεση του κόσμου.
Όταν εδώ ο κόσμος υποδεικνύει τον ένοχο και απαιτεί βρείτε τα στοιχεία, αυτό είναι η συνολική ανατροπή της δημοκρατικής αρχής. Λαοδικείο, σε λίγο καιρό θα ψηφίζουν διαδικτυακά στο Twitter ποιος είναι ο ένοχος.
Αυτό φίλες και φίλοι πρέπει να ανακοπεί, δεν είναι δείγματα σοβαρά για ένα κράτος δικαίου που προστατεύει τις αρχές του !!
Θέμης Σιδηρόπουλος
Αφήστε μια απάντηση