Στο κύριο θέμα της η εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ αναφέρεται σε καταγγελίες για τους πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται έξω από την Βέροια, στην Αγία Βαρβάρα.
Διαβάστε το:
«Καράβι ακυβέρνητο» τείνει να γίνει το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στο στρατόπεδο «Κόκκινου» στις Βαρβάρες Δήμου Βέροιας. Κι αυτό ισχυρίζονται άνθρωποι που κατά διαστήματα πρόσφεραν εθελοντικές υπηρεσίες στην συγκεκριμένη δομή, ενώ αντίθετη είναι η άποψη του εκπροσώπου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος θεωρεί πως το συγκεκριμένο Κέντρο «είναι, ίσως το μοναδικό, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα».
Αφορμή της περιγραφικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο συγκεκριμένο Κέντρο Φιλοξενίας, ήταν η ανώνυμη καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία πως «οι πρόσφυγες παραβίασαν την αποθήκη όπου υπήρχαν είδη ένδυσης και υπόδησης και τα πήραν στους προσωπικούς τους χώρους».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Λάζαρο Νταλή, ο οποίος ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια του, δεν το θεώρησε το περιστατικό ως κάτι το μεμπτό γιατί «είναι δικά τους…»,δηλαδή διάφορα είδη που προορίζονται μόνο για τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες.
Βέβαια αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει βάση, καθώς το υλικό πρέπει να είναι διαχειριζόμενο σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και όχι να είναι …αυτοδιαχειριζόμενο και ανεξέλεγκτα διανεμημένο μεταξύ των προσφύγων. Άλλωστε οι ΜΚΟ που είχαν τον ρόλο αυτό, έχουν αποχωρήσει πλέον και η μοναδική Δανέζικη ΜΚΟ που υπάρχει, έχει αρμοδιότητα την διοίκηση (το management, το sms), του Κέντρου και δεν είναι αρμόδια για τις διανομές.
Καταγγελίες για τα ποδήλατα και τα αμπελόφυλλα
Βέβαια οι καταγγελίες δεν σταματούν μόνο στο θέμα της «παραβίασης» της αποθήκης. Υπάρχει καταγγελία προς εθελοντικό φορέα της Βέροιας, ότι πρόσφυγες θέλουν να πουλήσουν ποδήλατα τα οποία τους είχαν προσφέρει δωρεάν και συγκεκριμένα 8 ποδήλατα από το «Ανθρώπινο Δυναμικό» και 30 που αγοράστηκαν μέσω ενός προγράμματος.
Και για την καταγγελία αυτή, εφόσον είναι υπαρκτή, θα μπορούσε να πει κάποιος υπεύθυνος πως «δικά τους είναι…», αλλά και αυτό δεν ευσταθεί με την λογική. Τα ποδήλατα αγοράστηκαν και προσφέρθηκαν για να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες και όχι για να τα εμπορεύονται.
Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και την πρόσφατη καταγγελία στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Σπύρο Κωτσιαντή.
Όπως ανέφερε «οι πρόσφυγες του Κέντρου Φιλοξενίας προκαλούν ζημίες στα αμπέλια σε καθημερινή βάση. Μαζεύουν αμπελόφυλλα για παρασκευή φαγητών τους, αλλά αυτό είναι επιζήμιο για την αμπελοπαραγωγή. Τώρα που πλησιάζει η παραγωγή των κερασιών και των ροδακίνων, ελπίζουμε να μην υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα. Και γι αυτό οι υπεύθυνοι θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους…» μας είπε ο Σπύρος Κωτσιαντής.
Να γίνει συνολική ενημέρωση
Στο Κέντρο Φιλοξενίας της Αγίας Βαρβάρας υπάρχει η διακριτική παρουσία ενός στρατιωτικού, καθώς ο χώρος ανήκει στον Στρατό, όπως επίσης ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας και 36 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω του οκτάμηνου Κοινωφελές Προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι οποίοι προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, όπως φύλακες, καθαριστές, δασκάλους, γυμναστές, βρεφονηπιοκόμους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.
Πάντως με την αποχώρηση των ΜΚΟ και με την λήξη του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο μήνα, θα οξυνθούν κάποια προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει έγκαιρα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο όμως θα πρέπει να γίνει μια συνολική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα σημερινά δεδομένα που υπάρχουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Αγία Βαρβάρα για να μην υπάρχουν σκιές με την ύπαρξη των προσφύγων. Ωστόσο οφείλουμε να πούμε πως πέραν αυτών που καταγγέλθηκαν, δεν δημιουργούν προβλήματα με την παρουσία τους και την συμπεριφορά τους.
ενω στην αλεξανδρεια τα ποδηλατα ειναι 2 και δεν πουληθηκαν. το ενα το οδηγει ενας προσφυγας και το αλλο ενας μαυρος απο το ανθρωπινο δυμαμικο.
Να γινουν προσληψεις ατομων ετσι ωστε να μπορουν να δινουν τα ειδη πρωτης αναγκης. Τωρα οσο αφορα το Στρκο πρωσοπικο δεν ειναι η δουλεια τους να μοιραζουν οτιδηποτε, απλα εχουν συγκεκριμενη αρμοδιοτητα στις δομες.
Πέρυσι η κατάσταση ήταν τραγική. Πλιάτσικο γινόταν σε όλες τις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί βλέπανε τις καλλιέργειες να καταστρέφονται και όταν μιλούσαν τους χλεύαζαν λέγοντας τους ξενοφοβικούς! Και να πω ότι δε είχανε να φάνε; Όσοι είναι από Βάρβαρες βλέπανε τι φαγητό πετιέται!
Βόμβα στα θεμέλια του Κράτους είναι όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες, τάχα μου πρόσφυγες. Οι φίλοι μας, οι εβραίοι δεν δέχονται ούτε ζωγραφιστό μουσουλμάνο, ακόμα και πραγματικό πρόσφυγα. Κάτι ξέρουν. Όσο για τους αλληλέγΚυους, όταν ακούσουν το «αλλαχούεκμπαρ» έξω από το σπίτι τους, θα ψάχνουν «φασίστα/ξενοφοβικό» να τους προστατέψει.
I believe the situation was much more stable this time last year when Bridge2 were the lead distribution organisation on camp. It’s a shame the Greek ministry did nothing to support their work there and subsequently were forced out by the Ministry who then employed 36 people. I would think there are now more than 50 employees on that camp. The capacity of the camp is no more than 250 now…that’s 5 refugees per employee. More than enough resources for this operation to work efficiently. This is a poor use of public funding, lack of experience and quite frankly it’s dangerous and the only people to blame are the ministry, weknee problems would arise…
Sam, STOP writing lies! None of the mohammedan invaders residing in the camp is a real refugee in any sense of the word. These people are illegal immigrants, who should be deported to islamist countries right away. Ditto for janissaries/mercenaries, like you!
The illegal migrants and Soros-sponsored NGOs are to blame for the problems, which have ALREADY arisen.