Είδατε υποδοχή που έκαναν οι Χανιώτες στον Τσίπρα; Αγκαλιές, φιλιά, ζητωκραυγές, τσικουδιές και άλλα σχετικά, “προετοιμασμένα” σε μεγάλο βαθμό, ίσως και αρκούντως σκηνοθετημένα, ενδεχομένως και υπό το εξ αποστάσεως άγρυπνο μάτι διμοιριών των ΜΑΤ, όμως σε κάθε περίπτωση ένθερμα και πολλαπλά. Εάν βέβαια θέλουμε να αποδώσουμε “τα Καίσαρος τω Καίσαρι” (Ματθαίος κβ’: 21) και θέλουμε να γράψουμε τα πράγματα με το όνομά τους, τότε τα εύσημα της επιτυχίας έχουν έναν βασικό αποδέκτη και λέγεται Παύλος Πολάκης.
Ο Πολάκης είναι ο “Καίσαρας” της περιοχής, υπάρχουν Χανιώτες που πίνουν νερό στο όνομά του “γιατρού” και ότι λέει ο “Παύλος” είναι “νόμος”. Θα μου πείτε βέβαια ότι στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ πάει με “τετρακίνηση”. Τέσσερις βουλευτές βγάζει ο Νομός κι όλοι είναι του ΣΥΡΙΖΑ (Σταθάκης, Πολάκης, Βαγιωνάκη, Μπαλωμενάκης). Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό.
Υπάρχουν βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι Νομοί ίδιας κοινοβουλευτικής δυναμικότητας (4 έδρες) όπου μπορεί να μην εκλέγει όλους τους βουλευτές (όπως στα Χανιά), εκλέγει όμως τους τρεις από τους τέσσερις. Όπως στην Ημαθία για παράδειγμα. Και σας ρωτώ: Υπάρχει ποτέ περίπτωση να κάνει περιοδεία ο Αλέξης Τσίπρας στην Ημαθία και να του κάνουν τέτοια υποδοχή, σαν αυτή που του έκαναν οι Χανιώτες; Δεν υπάρχει κι αυτό επειδή δεν υπάρχει στην Ημαθία κάποιος σαν τον Παύλο Πολάκη. Και δεν εννοώ μόνο με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά του ανθρώπου για τον οποίο υπάρχει κόσμος που πίνει νερό στο όνομά του. Εάν έχετε κάποιον γνωστό στα Χανιά ρωτήστε “τι εστί” Πολάκης για μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας και ιδίως για το “απλό” κομμάτι και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Τέλος πάντων, Πολάκη δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και ούτε προβλέπεται να έχει άμεσα, οπότε στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα συνεχίσει με ότι έχει και με ότι παραπάνω μπορούν να δώσουν κάποιοι νεοεισερχόμενοι. Συνεπώς το ψηφοδέλτιο ξεκινά και πάλι με Καρασαρλίδου Φρόσω, Ουρσουζίδη Γιώργο και Αντωνίου Χρήστο. Στην τριάδα αυτή, προβάδισμα δείχνει να έχει η Ναουσαία του ψηφοδελτίου, η Φρόσω Καρασαρλίδου. Κρατά δυνατά μια προσωπική βάση στην περιοχή της κι έχει κάνει ικανοποιητικά ανοίγματα στην περιοχή της Βέροιας και όχι μόνο. Οι άλλοι δύο μάλλον περιορίζονται στα τοπικά όριά τους, ο Ουρσουζίδης στη Βέροια και ο Αντωνίου στο Ρουμλούκι. Στη Βέροια ίσως “ανακατέψει” το εκλογικό τοπίο μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Κάκαρη που προέρχεται κι αυτός από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (όπως και ο Γιώργος Ουρσουζίδης) όμως έχει αναπτύξει μια σημαντική ατζέντα επαφών, κυρίως λόγω της ενασχόλησής του με τον Δήμο Βέροιας.
Σε σχέση με άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την εξάδα του ψηφοδελτίου της Ημαθίας, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η περίπτωση του Δημήτρη Τσιάνου είναι πάντα ενδεχόμενη. Ο σημερινός υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας παραμένει πάντα δραστήριος και ισορροπημένα φιλόδοξος, αδιαμφισβήτητα είναι γνώστης του τομέα του (αγροτικά), έχει επικοινωνιακές δυνατότητες και κυρίως είναι στέλεχος που δεν βάζει “όρους” και “προϋποθέσεις”. Έχει αποδείξει και με την προηγούμενη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας ότι δεν έχει “αυτοσκοπούς” αλλά συνέπεια ως προς το κόμμα, συνεπώς μπορεί και πάλι να δείξει τις ίδιες διαθέσεις επανερχόμενος ως υποψήφιος βουλευτής και στις ερχόμενες εκλογές. Δεν έχω νεώτερη άποψη για τις κυρίες Μαριάνθη Τουτουντζίδου και Εύη Παπαγιανούλη που συμμετείχαν επίσης στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, στις προηγούμενες εκλογές. Θεωρώ ότι εξακολουθούν να αποτελούν μια επιλογή “συμμετοχής” στην εξάδα του νέου ψηφοδέλτιου, δεν είναι όμως στελέχη που μπορούν να κάνουν ισχυρή διείσδυση σε άλλες κοινωνικές διαστρωματώσεις πέρα από τον κομματικό κύκλο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητάς τους.
Επίσης, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας να σχολιάσω κι αυτό που διαδίδεται τελευταία για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο τοπικό ψηφοδέλτιο, του Νίκου Καρανίκα, του γνωστού συντοπίτη μας και σύμβουλο του πρωθυπουργού ή της αδελφής του, της Ξανθούλας Καρανίκα. Δεν νομίζω ότι κάποιος από τους δύο θα ρισκάρει το ενδεχόμενο να “κατέβει” υποψήφιος στην Ημαθία και να μην βγει πρώτος. Άσε που υπάρχει και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βγάλει κανέναν βουλευτή στην Ημαθία, τουλάχιστον στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και με το κλίμα που σήμερα διαμορφώνεται. Για να το κάνω πιο “λιανά”: Η Φρόσω Καρασαρλίδου μπορεί στη φάση αυτή να μην αξιοποιήθηκε στην κυβέρνηση όμως σε επίπεδο Ημαθίας έχει δημιουργήσει και δημιουργεί συνεχώς έναν “εκλογικό μηχανισμό” που δύσκολα δεν θα τη φέρει πρώτη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ όποιος κι αν μετέχει σ΄αυτό, ακόμη και ο Νίκος Καρανίκας.
Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι παράμετροι που θα παίξουν ρόλο στη συνολική διαμόρφωση της ψηφοδελτιακής δομής του κόμματος, όπως η στάση του Δημήτρη Χαμπίδη, ενός προσώπου- κλειδί για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας. Είναι όμως σίγουρο ότι ο Δ. Χαμπίδης έχοντας έναν ευρύτερο ρόλο στο κόμμα, τόσο τοπικά όσο και πανελλήνια, δεν θα ασχοληθεί με “πατρωνίες” υποψηφίων (άλλωστε δεν είναι και στον χαρακτήρα του, ούτε και έδωσε τέτοια δικαιώματα έως τα τώρα) ούτε θα κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Το γεγονός ότι η γνώμη και η άποψή του, έχουν ευρεία απήχηση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες κοινωνικές ημαθιώτικες διαστρωματώσεις, είναι κάτι που θα το χρησιμοποιήσει συλλογικά και όχι για μεμονωμένες επιδιώξεις. Το ίδιο ισχύει και για τον Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, τον Τάσο Κωστόπουλο, το πρόσωπο που συντονίζει εύρυθμα την κομματική οργάνωση κι έχει μια συνεχή παρέμβαση στα τοπικά δρώμενα. Είναι κι αυτός ένα πρόσωπο που συμβάλει σημαντικά στην υπόθεση της συλλογικότητας του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κι έχει γίνει πλατύτερα αναγνωρίσιμος μέσω της έντονης δραστηριότητας που εμφανίζει στα social media υπερασπιζόμενος τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο δυναμικό αλλά και ευπρεπή ώστε να μπορεί να “ακούγεται” και σε χώρους αντιπάλων δυνάμεων.
Κατά τα άλλα…
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το “ανακάτεμα” που υπάρχει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ημαθίας. Η πρόσφατη επίσκεψη του κομματικού κλιμακίου σε περιοχής της Βέροιας και της Νάουσας και σίγουρα όχι στην Ημαθία όπως γράφτηκε (μάλλον για “φιλολογικούς” λόγους) δεν πρόσφερε κάτι το ιδιαίτερο, πέραν της γνωστής “πασαρέλας” των celebrities του τοπικού νεοδημοκρατικού χώρου. Πενήντα άντε εβδομήκοντα άνθρωποι που έχουν γίνει βαρετοί λόγω της κούρασης που προκαλεί η συνεχής υπερέκθεσή τους στο τοπικό σκηνικό και το ιδιαίτερα ανούσιο περιεχόμενό τους.
Τα ίδια και τα ίδια από τα ίδια πρόσωπα, που δεν έχουν να πουν τίποτα παραπάνω, πέρα από τις ανελλιπείς παρουσίες τους στα πανηγύρια της Ημαθίας και τις συχνές βραδινές εξόδους τους σε ταβέρνες και σε μπαρ της Ημαθίας, δραστηριότητες που επιμένουν να τις προβάλουν μέσω φωτογραφήσεων σε σέλφι ή σε ομαδικές πόζες και αναρτήσεών τους στα social media. Υπάρχουν κάποια στελέχη της ΝΔ που εάν δεν τα γνωρίζαμε ως συμπολίτες, θα αναρωτιόμασταν εάν κάνουν κάποια άλλη δουλειά πέρα από το να φωτογραφίζονται στο facebook και να μας κοινοποιούν συνεχώς την παρουσία τους στην τάδε ταβέρνα και στο τάδε πανηγύρι. Για να μη τους αδικούμε όλους υπάρχουν ορισμένα “στελέχη” που κάποιες φορές δημοσιεύουν με το όνομά τους, πολιτικά σχόλια που τους γράφουν άλλοι. Συνυπογράφουν έτσι “βαρύγδουπα” σχόλια με λεξιπλασίες μεγέθους που ούτε οι ίδιοι ως συνυπογράφοντεςς δεν κατανοούν και τότε γελάει και το παρδαλό κατσίκι.
Οπότε τι περιμένετε να σας γράψω για την επίσκεψη του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας. Τα φορέματα που άλλαζαν οι κυρίες της ΝΔ Ημαθίας, βάζοντας άλλο σύνολο στην πρωινή περιοδεία του Λευτέρη και άλλο κατά την βραδινή ομιλία του Αυγενάκη; Έλεος βρε κορίτσια. Να γράψω για κάτι “υπερκομματικά” όσο και απολύτως κατανοητά τραπεζώματα που έγινα στο περιθώριο της περιοδείας και μας βάζουν σε σκέψεις περί μιας αντίστοιχης “υπεροκομματικής” συμπεριφοράς της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο της Βέροιας; Τι εννοώ; Θα το γράψω μια άλλη φορά όμως ήδη υπάρχουν οι ενδείξεις ότι η ΝΔ στη Βέροια, θα γίνει χίλια κομμάτια στις δημοτικές εκλογές.
Για τη Νέα Δημοκρατία και τα κομμάτια της αναφέρομαι, που σε σχέση με τις εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Εδώ τα κομμάτια στα οποία θα χωριστεί είναι σίγουρα δύο. Το κομμάτι του Παναγιώτη Γκυρίνη και το κομμάτι του Μιχάλη Χαλκίδη. Αν και όπως μαθαίνω εδώ και λίγες ημέρες αρχίζει να δημιουργείται κι ένα άλλο…. “κομμάτι” (πείτε το και τάση). Ένα “τρίτο κομμάτι” της τοπικής νεοδημοκρατικής κοινωνίας που είναι η πλευρά αυτών που δεν θέλουν ούτε Γκυρίνη ούτε Χαλκίδη.
Η ύπαρξης αυτής της “τρίτης τάσης” δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα εμφανιστεί και τρίτος υποψήφιος από τον χώρο (η αορίστως φημολογούμενη “τρίτη λύση”) παρά σημαίνει ότι ο κόσμος αυτός θα επιλέξει να ψηφίσει κάτι άλλο ή τίποτα. Επειδή όμως το “τίποτα” σε δημοτικές εκλογές είναι κάτι δύσκολο, η ύπαρξη ενός χώρου αναποφάσιστων της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει την όρεξη υποψηφίων Δημάρχων από άλλους κομματικούς χώρους, για να προσεγγίσουν και αυτή την πλευρά. Κι εδώ που τα λέμε, οι εκτός ΝΔ υποψήφιοι δήμαρχοι της Αλεξάνδρειας αναμένεται να είναι δύο. Ένας κομμουνιστής κι ένας ακόμη. Διότι το “μία” μάλλον μας τελείωσε πριν καλά- καλά ξεκινήσει.
Τα λέμε σύντομα στο επόμενο;
Αλεξανδρινός
Η αντικειμενικότητα του Αλεξανδρινού “σπάει καρύδια”!!! Ύμνους για τον Πολλάκη και τους ανύπαρκτους βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και συγκεκαλυμένη αποδοκιμασία στη Νέα Δημοκρατία. στα στελέχη της, στους βουλευτές της και στις κυρίες, τα κορίτσια κατά τον κ. Αλεξανδρινό, που άλλη έννοια δεν έχουν παρά πώς θα αλλάξουν ρούχα στις διάφορες εκδηλώσεις. Η ουσία είναι μία. στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, το ομολογεί και ο Αλεξανδρινός, όχι βουλευτή αλλά ούτε κουνούπι Συριζαϊκό δε θα βγάλει στην Ημαθία. Οπότε για ποιο λόγο η τόση προβολή; . Άχρηστη εντελώς ενέργεια σε μια τελειωμένη ιστορία!
Φίλε Αθηναίε είσαι και φαίνεσαι Αθηναίος και δεν έχεις ιδέα απο Ημαθία.
Όπως τα γράφει είναι αλά ο δεξιος φανατισμός σου δεν σου επιτρέπει να το διαβάσεις καλά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και όχι μόνο, θα σας κάνουν να τρίβετε τα μάτια σας.
Αρκεί μόνο να ξαναεμφανιστείτε και τότε και να μη χαθήτε απο το προσκήνιο.
Πρωθυπουργός ο Κούλης δεν γίνεται, εάν καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Κια μη βιαστείς να απαντήσεις. Σκέψου πρώτα τι σου λέω