ΤΟΠΙΚΑ posted by

Η Αλεξάνδρεια εκτός χάρτη: Μια εικόνα που δεν είναι τυχαία!

Η Αλεξάνδρεια εκτός χάρτη: Μια εικόνα που δεν είναι τυχαία!

Γράφει ο Θανάσης Τσιάπλας.

Οδοντίατρος – πολίτης του δήμου Αλεξάνδρειας.

Πριν λίγες μέρες, περνώντας από τη γέφυρα του Λουδία που ενώνει τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, παρατήρησα κάτι που δύσκολα περνά απαρατήρητο: μια πινακίδα κατεύθυνσης που αγνοεί πλήρως την πόλη της Αλεξάνδρειας.

Η πινακίδα δείχνει πως για να φτάσει κάποιος στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βεργίνας “ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος της Κεντρικής Μακεδονίας” πρέπει να στρίψει δεξιά και να ακολουθήσει την διαδρομή – μέσω του περιφερειακού δρόμου που είναι δίπλα στο ποτάμι “Λουδίας” και που καταλήγει στον χωριό Σταυρός Ημαθίας – όπου εκεί ο οδηγός ή το λεωφορείο πρέπει να κάνει δεξιά, να κάνει πόσα ακόμα χιλιόμετρα για να φτάσει στη Βέροια και από εκεί όπως ξέρουμε όλοι να κάνει πόσα ακόμα χιλιόμετρα διαδρομής μέχρι την Βεργίνα. Κι όμως, η διαδρομή μέσω Αλεξάνδρειας είναι πιο σύντομη, πιο ευθεία και σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: γιατί η Αλεξάνδρεια λείπει από τον χάρτη;

Αυτό που φαινομενικά μοιάζει με απλή παράλειψη, είναι στην πραγματικότητα σύμπτωμα μιας διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αλεξάνδρεια βρίσκεται στο περιθώριο κρίσιμων αποφάσεων και υποδομών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: πριν περίπου δέκα χρόνια, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τότε δήμαρχος είχε δηλώσει πως “καλύτερα που ο δρόμος προς Γιαννιτσά είναι σε κακή κατάσταση, για να μην πηγαίνουν οι Αλεξανδρινοί να ψωνίζουν εκεί”. Μια φράση που όσο κι αν ειπώθηκε με ελαφρότητα, αποτυπώνει μια νοοτροπία απομόνωσης, ξένη προς την έννοια της ελεύθερης μετακίνησης, της συνεργασίας, της τοπικής ανάπτυξης.

Και το φαινόμενο συνεχίζεται: μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι δύο άλλες πόλεις του νομού Ημαθίας, η Βέροια και η Νάουσα, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση του τουρισμού στον νομό. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ήταν απών.

Η απουσία αυτή δεν είναι απλώς θεσμική. Είναι πολιτική, κοινωνική και αναπτυξιακή. Όταν η πόλη δεν συμμετέχει σε στρατηγικές συνεργασίες, όταν δεν διαφημίζεται ούτε στις πινακίδες του δρόμου, όταν αφήνεται στο περιθώριο της περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης, τότε δεν είναι μόνο ζήτημα προβολής — είναι ζήτημα ταυτότητας και μέλλοντος.

Η Αλεξάνδρεια δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την εξωστρέφεια. Έχει μόνο να χάσει από την αδιαφορία και την αδράνεια.

Το να απαιτούμε τη θέση που μας αξίζει — στις υποδομές, στην προβολή, στη χάραξη στρατηγικών για τον τόπο μας— δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωση!

7 Comments

  • Συμμαθητή μου Θανάση ,έχεις απόλυτο δίκαιο, πότε θα καταλάβουν μερικοί,ότι η Αλεξάνδρεια είναι στο κέντρο του αρχαιολογικού τριγώνου, Βεργίνας -Πελλας-Μιεζας, δίπλα στην Εγνατίας και
    ΠΑΘΕ,με σιδηρόδρομο ,ο Δήμος έχει το μεγαλύτερο παραγωγικό κομμάτι του Νομού και να είμαστε εκτός αναπτυξιακών προγραμμάτων;; …όσον αφορά τον δρόμο Γιαννιτσών, ο τότε δήμαρχος και εργολάβος θα μπορούσαν στο κανάλι να κάνουν το πεζοδρόμιο και να παρ

    Κιαμείνει φαρδύς ο δρόμος, ποιός θα περπατήσει εκεί,όταν οι νταλίκες περνούν ξυστά;;;…..

  • Πολλοί γνωρίζουν από δημοτικούς συμβούλους,ότι το κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν
    το Ρουμπλουκι και τα χωριά Γίδας,Νεοχωρι,Νησί, Σχοινάς, αλλά με την αποξήρανση της
    λίμνης χάσαμε την ιστορια μας και την ταυτότητα ως πόλη,μόνο μας έμεινε το ωραίο όνομα
    Αλεξάνδρεια……η δε φορεσιά μας είναι από τις ωραιότερες της Ευρώπης!!!!!

  • Η απάντηση του Δημάρχου πριν 10 χρόνια δηλένει την παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος και το “ποιόν” του………

  • Ας τοποθετήσουν πρώτα πινακίδες εντός του δήμου για Αλεξάνδρεια και χωριά για να μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνιμος πληθυσμός και μετά φροντίζουν για τους ξένους τουρίστες

  • Οι πινακίδες είναι για όλους,μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος,εμείς του τόπου
    να μην τις καταστρεφουμε ….πινακίδες, κολονακια, παρτέρια κλπ…

  • Θανάση δηλώνεις υποψήφιος Δήμαρχος τον Μεσίτη τον Ρωτησες

  • Ποια Αλεξάνδρεια εδώ αφήνουν στην τύχη την Βεργίνα και την Πέλλα λένε δεν υπάρχουν φραγκα και πόροι….νούμερο ένα τουριστικό προορισμός έπρεπε να είμαστε στην Βεργίνα είναι θαμμένος ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου…ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕ ΡΕΕΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *