ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Ποιες αλλαγές ισχύουν από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου στις χρεώσεις των ΑΤΜ

Ποιες αλλαγές ισχύουν από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου στις χρεώσεις των ΑΤΜ

Από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025 καταργούνται πλήρως οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα καθιερώνεται εθνικό ανώτατο όριο χρέωσης (πλαφόν) ύψους 1,50 ευρώ για αναλήψεις που πραγματοποιούνται από ΑΤΜ τρίτων παρόχων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε στις 25 Ιουλίου 2025, συνοδεύτηκε από την ελάχιστη δυνατή περίοδο προσαρμογής, ώστε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν και να αποδώσει άμεσα οφέλη στους πολίτες.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά:

«Πρόκειται για μια παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο, που αποδεικνύει ότι το κράτος ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των πολιτών. Εξαλείφουμε άδικες και υπερβολικές χρεώσεις, διασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης, όπου κι αν ζει, θα έχει δωρεάν πρόσβαση στα χρήματά του».

Η ρύθμιση προβλέπει:

  • Μηδενισμό προμηθειών για αναλήψεις μετρητών μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετέχουν στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ.
  • Κατάργηση χρεώσεων από τρίτους παρόχους όταν υπάρχει άμεση ή έμμεση μετοχική σύνδεση με την τράπεζα του πελάτη.
  • Μηδενικές χρεώσεις και από τρίτους παρόχους σε δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ.
  • Πλαφόν 1,50 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων υπηρεσιών πληρωμών σε όλη τη χώρα.
  • Δωρεάν ερώτηση υπολοίπου για όλους τους κατόχους καρτών, ανεξαρτήτως τράπεζας ή παρόχου ΑΤΜ.
  • Ενιαία χρέωση 0,50 ευρώ για αποστολή εμβασμάτων μέσω ψηφιακών καναλιών (web, mobile, internet banking) από τρίτους παρόχους, σε ισοτιμία με τις χρεώσεις των τραπεζών.
  • Νομοθετική κατοχύρωση ότι καμία τράπεζα δεν μπορεί να χρεώνει τους πελάτες της για αναλήψεις μετρητών.

Πηγή

1 Comment

  • Να μην είναι υποχρωτική καμμία συναλλαγή να γίνεται ηλεκτρονικά, ούτε ενοίκια ούτε τίποτε. Και να μην υπάρχει προμήθεια για μεταφορά χρωμάτων από μια τράπεζα σε άλλη. Τόσα λεφτά πήραν απ᾿ το Δημόσιο οι τράπεζες. Αυτά να μην τα χρεώνουν. Και να τελειώνει και το παραμύθι της δήθεν «επικαιροποίησης». Να γίνεται κάθε εκατό (100) χρόνια, όχι κάθε έξι (6), που είναι τώρα, και ταλαιπωρείται άδικα των αδίκων ο κοσμάκης. Επίσης, να μην χρειάζεται κινητό για να έχεις e-banking. Και να μην χρειάζεται e-banking για να μπορείς να βγάζεις υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις μέσω gov.gr. Και να μπορείς να έχεις λογαριασμό μισθοδοσίας σε τράπεζα του εξωτερικού είτε είσαι δημόσιος υπάλληλος είτε ιδιωτικός.

    Aν δεν γίνουν τα παραπάνω, καμμία ουσιαστική εξυπηρέτηση και ευκολία δεν βλέπω, μόνο ψηφιακή γραφειοκρατία, ταλαιπωρία, εκβιασμούς του καθεστώτος και αισχροκέρδεια των τραπεζών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *