Άρθρο του Γιώργου Καπετάνιου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς (World Restart a Heart Day) καθιερώθηκε για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τη σημασία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και τη σωτήρια δύναμη που έχει η άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Κάθε χρόνο, χιλιάδες ζωές μπορούν να σωθούν αν οι πολίτες γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν και να εφαρμόσουν σωστά την ΚΑΡΠΑ.
Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί απροσδόκητα, σε οποιονδήποτε και σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Η έγκαιρη εφαρμογή ΚΑΡΠΑ και η χρήση απινιδωτή (AED) αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να προωθηθεί η εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και η συνεργασία πολιτών και επαγγελματιών υγείας.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε:
Εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ: Μάθετε τα βασικά βήματα ΚΑΡΠΑ μέσα από σεμινάρια πρώτων βοηθειών.
Χρήση απινιδωτή: Η άμεση χρήση ενός εξωτερικού αυτόματου απινιδωτή (AED) μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.
Ευαισθητοποίηση: Ενθαρρύνετε φίλους και οικογένεια να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις για την ΚΑΡΠΑ.
Ας συμβάλλουμε όλοι στην ευαισθητοποίηση και τη διάδοση αυτής της γνώσης, ώστε η επανεκκίνηση μιας καρδιάς να γίνει εφικτή από κάθε πολίτη, οποτεδήποτε και οπουδήποτε!
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε με αφορμή τον αδόκητο χαμό του βουλευτή μας Απόστολου Βεσυρόπουλου πού κατά την διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός είχε συμβάλει στην μείωση του ΦΠΑ στο 6% κάνοντας τούς απινιδωτές πιο προσιτούς.
Ακόμη η χώρα παραμένει πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Υπολογίζεται ότι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.000 απινιδωτές και ότι χρειάζεται άμεσα 5.000.
Πρέπει να τοποθετηθούν σε σταθμούς μετρό, μέσα μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία, παραλίες, υπηρεσίες, πλατείες, συλλόγους.
Επίσης τρέχει ένα πρόγραμμα τοποθέτησης απινιδωτών σε 10.000 σχολεία. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες και την χρήση απινιδωτών στην υποχρεωτική εκπαίδευση των σχολείων, ενώ να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για τοποθέτηση απινιδωτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και πολυσύχναστες περιοχές.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Αφήστε μια απάντηση