ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

Δράσεις ευαισθητοποίησης και κατανόησης θεμάτων αναπηρίας στο 1ο Δημοτικό Αλεξάνδρειας

Δράσεις ευαισθητοποίησης και κατανόησης θεμάτων αναπηρίας στο 1ο Δημοτικό Αλεξάνδρειας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας της Σχολικής Μονάδας, κ. Κυριακής Μουσαφίρη και σε συνεργασία με την κ. Τατάκη Ερμιόνη και κ. Πίτση Γενοβέφα, ειδικών παιδαγωγών της Σχολικής μονάδας, διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης με δράσεις ευαισθητοποίησης προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας. Κυρίαρχο στόχο αποτελέσει κινητοποίηση αρχικά των μαθητών υπέρ των δικαιωμάτων, αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλα τα τμήματα του σχολείου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία εισαγωγή για την ημέρα αυτήν και στη συνέχεια έγινε παρουσίαση ενός παραμυθιού για τη διαφορετικότητα ΄΄Ο Τζιτζιφιόγκος στον Πλανήτη των λυμένων φιόγκων΄΄ εικονογραφημένο από την κ. Τατάκη Ερμιόνη, δασκάλα του σχολείου. Προβλήθηκαν βίντεο για τις αναπηρίες της τύφλωσης, κώφωσης, αυτισμού και κινητικών προβλημάτων. Ακολούθησε συζήτηση, αλλά κυριότερα οι μαθητές συμμετείχαν  σε βιωματικές δράσεις για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης:

Τύφλωση

  • Μπήκαν στη θέση ενός τυφλού ατόμου, κλείνοντας τα μάτια με μαντήλι και χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι των τυφλών κινήθηκαν στο χώρο ακούγοντας ήχους και περπατώντας ανάμεσα στα εμπόδια.
  • Επιπλέον με κλειστά ματιά και χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής προσπάθησαν να βρουν ότι άγγιζαν.
  • Είδαν και άγγιξαν πραγματικά κείμενα γραφής Braille.

Κώφωση

  • Διδάχτηκαν το αλφάβητο στη Νοηματική Γλώσσα και έμαθαν κάποιες βασικές λέξεις (μαμά, μπαμπάς, σχολείο, δάσκαλος, καλημέρα, παιδί, καληνύχτα)

Κινητικές Αναπηρίες

  • Τα παιδιά ανέβηκαν σε αναπηρικό αμαξίδιο.
  • Έβαλαν μπουφάν και προσπάθησαν να ανοίξουν ένα κουτί μόνο με το ένα τους χέρι.

Αυτισμός

Τα παιδιά βίωσαν τις αισθητηριακές ευαισθησίες του αυτισμού, νιώθοντας το έντονο φως στα μάτια τους, ακούγοντας δυνατούς ήχους και αγγίζοντας δυσάρεστες επιφάνειες.

Με την  εκδήλωση επιτεύχθηκε η ευαισθητοποίηση, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά συνάμα η  αύξηση της ενσυναίσθησης τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Ευχή όλων η  μέρα αυτή να αποτελεί την απαρχή μιας κοινωνίας όπου ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία θα αποτελεί  μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *