Γράφει ο Γιάννης Μοσχόπουλος
To 1798 ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων εκμεταλλεύτηκε την ενασχόληση του οθωμανικού κράτους με την εκστρατεία στην Αίγυπτο, έγινε κύριος της Έδεσσας και έχοντάς την για ορμητήριο, εισέβαλε αιφνιδιαστικά στη Βέροια. Τοποθέτησε εκεί φρουρά Αλβανών και υποχρέωσε τους κατοίκους να του πληρώνουν φόρο, έστω και αν η πόλη ανήκε στο πασαλίκι της Θεσσαλονίκης.
Έτσι, οι Βεροιώτες και αργότερα οι Ναουσαίοι αναγκάσθηκαν να πληρώνουν φόρο σε δύο πασάδες (Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων). Οι μπέηδες και ο πασάς της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσαν ή μάλλον δεν θέλησαν ν’ αντιταχθούν σ’ αυτή την κατοχή, που κράτησε ως το θάνατο του Τεπελενλή, γιατί φοβούνταν μήπως προκαλέσουν την οργή του και αρπάξει τα τσιφλίκια τους.
Τελικά ο Αλής επέκτεινε τη σατραπεία του σχεδόν μέχρι το Ελευθεροχώρι και τον Αξιό, ενώ είχε στόχο να αποκτήσει δύναμη, ώστε να δημιουργήσει δικό του κράτος ανεξάρτητο από την Κωνσταντινούπολη.
Ανάμεσα στα χωριά του καζά της Βέροιας και του Ρουμλουκιού, που την εποχή εκείνη έγιναν τσιφλίκια του Αλή, αναφέρονται και τα χωριά: Αλαμπούρι, Άμμος, Βούλτιστα, Κούτλες, Λιμπάνοβα, Λότζανος, Μενελίκι, Μικρογούζι, Νεόκαστρο, Νεοχώρι, Νησί, Ξεχασμένη, Ποζιαρίτι, Πρόδρομος, Σταυρός, Τριχοβίστα.
Στο με αριθμό 438 έγγραφο του δημοσιευμένου αρχείου του Αλή πασά των Ιωαννίνων υπάρχει μία αναφορά ανώνυμου επιστολογράφου από την περιοχή της Θεσσαλονίκης προς τον Αλή πασά, χρονολογούμενη το 1809, με την οποία του έδινε πληροφορίες, ότι στη Θεσσαλονίκη γινόταν συγκέντρωση δυνάμεων κάτω από τις σημαίες δύο ορτάδων γενιτσάρων της Θεσσαλονίκης, του 70ού και του 2ου, και όταν θα γινόταν η έξοδός τους, πρότεινε να συναντηθούν με τον «αφέντη», [υποθέτουμε τον Αλή πασά] «στο Ρουμλούκι στο τσιφλίκι» Είναι η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά του τόπου μας ως Ρουμλούκι.
«Σαν εύγουν αυτά τα μπαϊράκια, έχω σκοπόν να εύγω εις το Ρουμλούκι εις το τζεφλήκι, και θέλω να γκιορουστίσω με τον εφέντην …».
Επίσης στο με αριθμό 1378 έγγραφο του αρχείου του υπάρχει μία αναφορά κάποιου Ιουσούφ, ανθρώπου του Αλή από τη Βέροια. Μεταξύ άλλων γράφει, ότι θανατώθηκε κάποιος αξιωματούχος σφραγιδοφύλακας Κωνσταντινο-Πολίτης, αφού τον συνέλαβαν άνθρωποι του Παζαΐτη, που:
«[…] τον παράδωκαν στα χέρια του καπετάν Αποστόλη Σκηνιώτη, και τον εσκότωσαν αφού πήραν το βιός του. …».
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ
mosio@otenet.gr
Αφήστε μια απάντηση