ΤΟΠΙΚΑ posted by

Αναίμακτη στεφανιογραφία/ Του Ειδικού Καρδιολόγου Αλεξάνδρειας Μάνου Ανεσίδη

stefaniografia (Αντιγραφή)

Του Ειδικού Καρδιολόγου Μάνου Ανεσίδη ΜD,MSc

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Η πιό συχνή από αυτές είναι η στεφανιαία νόσος, η δημιουργία δηλαδή αθηρωματικής πλάκας με συγκέντρωση λιπιδίων (χοληστερίνης) στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών. Η αθηρωματική πλάκα περιορίζει τη ροή του αίματος στο μυοκάρδιο (ισχαιμία) και αυτό συνήθως προκαλεί στηθάγχη. Αν η ροή του αίματος στη στεφανιαία αρτηρία διακοπεί απότομα λόγω σχηματισμού θρόμβου, προκαλείται νέκρωση τμήματος του μυοκαρδίου, δηλαδή έμφραγμα.Η ανατομική απεικόνιση του στεφανιαίου δικτύου της καρδιάς μπορεί να γίνει είτε με την κλασσική(αιματηρή) στεφανιογραφία είτε με την αναίμακτη(αξονική στεφανιογραφία).

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος που βασίζεται στην προηγμένη τεχνολογία των νεότερων αξονικών τομογράφων.Λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων της η αξονική στεφανιογραφία κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποτελεί πλέον ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο στη φαρέτρα του καρδιολόγου.

Είναι μια σύγχρονη εφαρμογή της αξονικής τομογραφίας που μας παρέχει τη δυνατότητα να απεικονίσουμε και να μελετήσουμε με λεπτομέρεια τα στεφανιαία αγγεία.Απαιτείται έγχυση σκιαγραφικού που διενεργείται μέσω μιας φλέβας και η εξέταση ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.Ακολουθεί ανασύσταση των εικόνων από εξειδικευμένους ακτινολόγους .Δεν απαιτεί νοσηλεία του εξεταζομένου και, ως μη επεμβατική μέθοδος, δεν τον εκθέτει στους κινδύνους επιπλοκών που συνοδεύουν την κλασσική στεφανιογραφία.

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία,το κόστος όμως επιβαρύνει τους ασθένεις, αφού δεν υπάρχει κάλυψη απο τα Ταμεία.

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μέθοδος με μεγάλη αρνητική προγνωστική αξία, δηλαδή μια φυσιολογική εξέταση ουσιαστικά αποκλείει τη στεφανιαία νόσο. Η αξιόπιστη μελέτη των στεφανιαίων αγγείων έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που έχουν φυσιολογική εξέταση να αποφύγουν την επεμβατική στεφανιογραφία.

Γενικά, από την αξονική στεφανιογραφία μπορούν να επωφεληθούν οι ασθενείς χαμηλού ή μέσου κινδύνου για στεφανιαία νόσο.Αντίθετα, οι ασθενείς που έχουν σοβαρή ένδειξη από τον λοιπό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο για στεφανιαία νόσο οφείλουν να προχωρήσουν στην κλασσική στεφανιογραφία. Η εξέταση θα πρέπει να διενεργείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού καρδιολόγου, ο οποίος και θα καθορίσει αν ο ασθενής του μπορεί πραγματικά να επωφεληθεί από την εν λόγω μέθοδο ή να προχωρήσει στην εκλεκτική στεφανιογραφία.

Ο Ειδικός Καρδιολόγος Ανεσίδης Μάνος ΜD,MSc, είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολης ΑΠΘ με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ

Το νέο του ιατρείο βρίσκεται στη Βετσοπούλου 68 στην Αλεξάνδρεια

Τηλέφωνο: 2333400273 και κινητό: 6909940830

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *