ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Ανεβαίνει η τιμή του χοιρινού κρέατος εν όψει των εορτών

Ανεβαίνει η τιμή του χοιρινού κρέατος εν όψει των εορτών

Την διεθνή τάση ανόδου ακολουθούν οι τιμές παραγωγού στο χοιρινό κρέας και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κινητικότητα στον κλάδο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα θα είναι στο 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ στις 27 Νοεμβρίου με βάση τα στοιχεία της Ένωσης ήταν ήδη 1,63 ευρώ το κιλό.

Προφανώς, εξηγεί ο κ. Μπούρας η ανοδική τάση οφείλεται στην έξαρση της πανώλης των χοίρων, κρούσμα της οποίας δεν έχει εμφανισθεί στην χώρα μας.

Σημειωτέον ότι πέρσι τέτοια εποχή η τιμή παραγωγού στο ντόπιο χοιρινό μόλις που ξεπερνούσε τα 1,30 ευρώ το κιλό. Η αυτάρκεια σε χοιρινό στην χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλά, στα ποσοστά του 30% και για να καλύπτεται η ζήτηση γίνονται μεγάλες εισαγωγές. Παράλληλα, η χώρα μας κάνει εξαγωγές ζώντων χοιρινών κυρίως στην γειτονική Αλβανία, ενώ εισάγει κρέας και από βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Το γεγονός ότι δεν έχει εμφανισθεί κρούσμα στην χώρα μας δίνει σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πόντους στο ελληνικό χοιρινό, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται οι μονάδες οι υπάρχουσες στην Ελλάδα να κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές ανεβαίνουν

Σε σχέση με το συνεχές ανοδικό σερί, ο κ. Μπούρας, εκτιμά ότι κάποια στιγμή η αγορά θα το φρενάρει κατά κάποιο τρόπο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι η Κίνα απορροφά πάρα πολλά χοιρινά από βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Στην αύξηση της ζήτησης για χοιρινό κρέας συμβάλλει και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εξαιτίας της πανώλους των χοίρων στην γειτονική Βουλγαρία έχουν ήδη θανατωθεί περί τις 10.000 χοιρομητέρες, ήτοι το 20% του κεφαλάιου τους σε αυτό το είδος. Μεγαλύτερο δε πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρουμανία, που είναι πάρα πολύ μεγάλη αγορά.

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *