ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΥΓΕΙΑ: ΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ;

Ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, μελέτησαν 41.800 Ισπανούς, ηλικίας 29 έως 69 ετών για μια περίοδο 11 ετών, εστιάζοντας στον τρόπο μαγειρέματος και το είδος των φαγητών που κατανάλωναν, σε συνάρτηση πάντα με την υγεία τους.
Κανείς δεν είχε καρδιολογικό πρόβλημα στην αρχή της έρευνας, ενώ στην πορεία καταγράφηκαν 606 περιστατικά καρδιολογικού προβλήματος και 1.134 θάνατοι. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι…
«σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λίπη για τηγάνισμα και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών καταναλώνονται στο σπίτι και έξω από αυτό, δεν παρατηρήθηκε καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τηγανητών τροφών και στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή θανάτου». Το τηγάνισμα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους μαγειρέματος, όμως με τον τρόπο αυτό η τροφή απορροφά τα λίπη των ελαίων και αποκτά περισσότερες θερμίδες. Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά, λόγω αύξησης της αρτηριακής πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης και της παχυσαρκίας, όμως η σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και τα καρδιολογικά προβλήματα δεν έχει μελετηθεί ακόμα πλήρως. Σε συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο τεύχος του British Medical Journal, ο καθηγητής Μίκαελ Λάιτσμαν του γερμανικού Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ τονίζει ότι η ισπανική μελέτη καταρρίπτει τον μύθο πως «το τηγανητό φαγητό είναι γενικά κακό για την καρδιά». Προσθέτει όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει πως τα συχνά γεύματα με πατάτες τηγανητές δεν θα έχουν καθόλου συνέπειες για την υγεία». Επισημαίνει ακόμα πως έχει σημασία, όπως φαίνεται, το είδος λαδιού που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα.
omorfamystika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *