ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: Η ΣΤΕΒΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Το θέμα της καλλιέργειας του φυτού stevia, που προβάλλει ως εναλλακτική λύση για τον αγροτικό κόσμο και ιδίως σε περιοχές πρώην καπνοπαραγωγικές αρχίζει ν’ απασχολεί έντονα τους φορείς των αγροτών, τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑT.
Με το θέμα ασχολείται ενεργά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών….
Αγρινίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αρχίσει και διερευνά τις δυνατότητες που ενδεχομένως προσφέρει η καλλιέργεια του εν λόγω φυτού στην Ελλάδα, προς εμπορική χρήση.
Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα, όπως γνωστοποιεί ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Αντρέας Μακρυπίδης αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων – εμπλεκομένων φορέων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τη στέβια.
Σημειωτέον πως ο κ. Μακρυπίδης έχει παρέμβει με σχετικές ερωτήσεις στη βουλή.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη αναμένεται ν’ αποσαφηνιστούν όχι μόνο οι προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν στην παραγωγή και κυρίως στην απορρόφησή της, ενώ πρόκειται να κληθούν να δώσουν το παρών έμποροι, ζαχαροπλάστες κ.λπ. και γενικά όλοι όσοι ως αναπόσπαστοι κρίκοι συνδέονται σ’ αυτή την αλυσίδα, μέχρι να φτάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.
Πάντως, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση αυτή έχει η ΕΑΣ Αγρινίου, η οποία και εργάζεται συστηματικά όλο αυτό το διάστημα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας εργοστασίου που θα επεξεργάζεται το φυτό για την παραγωγή της πολύτιμης γλυκαντικής του ουσίας, της στεβιόλης.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα εστιάσουν στην ανάγκη απορρόφησης της παραγωγής, στη βάση συμβολαίων με τους αγρότες που θα ξέρουν εκ των προτέρων πόσο θα παράγουν, πού θα πουλήσουν και σε ποια τιμή, ούτως ώστε να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο.
Θυμίζουμε ότι βάσει αποτελεσμάτων σε πειραματικούς αγρούς σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι αποδόσεις είναι σε πρώτη φάση ενθαρρυντικές, ενώ οι παραγωγοί αναμένουν συμβουλές και κατευθύνσεις.
paseges.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *