ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΞΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

«Φουσκωμένες» είναι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κυρίως στην ηπειρωτικές περιοχές της χώρας που πλήττονται από την κακοκαιρία. Η τιμή έχει πάρει την ανηφόρα, καθώς παρουσιάζονται φαινόμενα εκμετάλλευσης της αυξημένης ζήτησης των ημερών. 
Έτσι σε ορισμένες περιοχές η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φτάνει έως και τα…
1,15 λεπτά το λίτρο όταν η μέση τιμή πώλησης είναι στο 1,06 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα από 1 έως 1,13 ευρώ το λίτρο πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης σε 28 Νομούς: Μαγνησία, Ξάνθη, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Καστοριά, Λασίθι, Έβρος, Φωκίδα, Τρίκαλα, Λευκάδα, Ροδόπη. 
Για παράδειγμα στο Νευροκόπι, που σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες οι κάτοικοι προτιμούν άλλες πηγές θέρμανσης όπως οι ξυλόσομπες για τις οποίες μάλιστα προσφεύγουν στη γειτονική Βουλγαρία, όπου οι τιμές είναι σαφώς πιο χαμηλές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου», η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φτάνει στα 99 λεπτά το λίτρο μέσα στο χωριό, τόσο δηλαδή όσο και στα μεγάλα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα.
Καθυστερήσεις στην παράδοση του πετρελαίου 
Σημαντικές καθυστερήσεις, όμως, παρουσιάζονται και στη διανομή του πετρελαίου εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των πρατηριούχων και του συστήματος «Ήφαιστος». Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων ζήτησε την οριστική επίλυση του προβλήματος και κατηγόρησε την Πολιτεία ότι «αφού ενέπλεξε έναν ολόκληρο κλάδο και έφερε χιλιάδες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα».
Η ΠΟΠΕΚ υποστήριξε ότι η αιτία για την οποία οι πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του Ήφαιστου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στις αρχές του 2011, ήταν ότι σταμάτησε η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα πρατήρια στο κράτος, συνεπώς εξέλιπε ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο γινόταν η ενημέρωση αυτή. «Όταν διευκρινίσθηκε ότι οι πρατηριούχοι έπρεπε παρ’ όλα αυτά να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στον Ήφαιστο, το έπραξαν έστω και με καθυστέρηση. Η εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων μπορεί να συνιστά τυπικά παράβαση, αλλά δεν στοιχειοθετεί σε καμία περίπτωση λαθρεμπόριο» ανέφερε η ΠΟΠΕΚ.
real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *