ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Την τελευταία δεκαετία η Γερμανία αντιμετωπίζει οξυμμένο δημογραφικό πρόβλημα καθώς ο ρυθμός των γεννήσεων πέφτει συνεχώς από το 2000. Οι παράπλευρες απώλειες φαίνονται και στον θεσμό της μαθητείας, κατά την οποία επιχειρήσεις και εργοστάσια της κεντρικοευρωπαϊκής χώρας απασχολούν νέους και νέες, συνήθως για δυόμιση-τρεισήμισι χρόνια επ’ αμοιβή. Καθώς οι δεξαμενές των μαθητευομένων στερεύουν στο…

εσωτερικό, οι Γερμανοί εργοδότες στρέφονται στα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη: από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, μέχρι την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επαρχίας Χάιλμπρον Φράνκεν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, που εγκαινίασε πρόσφατα μία καμπάνια για την προσέλκυση εξειδικευμένων εργατών: μηχανολόγων, τεχνιτών μεταλλουργίας, ξενοδοχοϋπαλλήλων, χειριστών ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και νοσηλευτών. Η μηνιαία αμοιβή της μαθητείας για τους νεότερους υποψηφίους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.200 ευρώ, ενώ οι προοπτικές ανέλιξης μεταφράζονται σε 40.000 ευρώ ετησίως.

Για το κόστος διαβίωσης στην περιοχή πρέπει κανείς να συνυπολογίσει 250 ευρώ τον μήνα για την ενοικίαση στούντιο κάτω των 40 τ.μ. ή 450 ευρώ για διαμέρισμα 80 τ.μ. Η μηνιαία κάρτα διαδρομών σε λεωφορεία και τρένα κοστίζει 40 ευρώ. Ειδικά για τους εργαζομένους που έχουν ήδη γνώσεις γερμανικών, το Ινστιτούτο Γκαίτε του Σβέμπις Χαλ παρέχει εντατικά σεμινάρια στη γλώσσα (με κόστος 995 ευρώ) και τους βοηθά κατά την επαφή τους με επιχειρηματίες της περιοχής. Αν ο ενδιαφερόμενος καταφέρει να βρει το κατάλληλο πόστο, το επόμενο επίπεδο εκμάθησης χρηματοδοτείται από τον εργοδότη του.

Πρακτική άσκηση για έξι μήνες

Η γερμανική πρεσβεία της Αθήνας και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο συνεργάζονται με το Ιδρυμα Μποδοσάκη που έχει προκηρύξει την επιχορήγηση δέκα θέσεων για πρακτική άσκηση έξι μηνών σε εταιρείες ή επιχειρήσεις της Γερμανίας. Οι υπότροφοι θα λαμβάνουν μηνιαία επιχορήγηση 1.100 ευρώ και η άσκηση αρχίζει από τον επόμενο Μάρτιο. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης ή τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές με άριστες επιδόσεις, που ανήκουν στις ειδικότητες: Οικονομικών Επιστημών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανολόγων, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πληροφορικής. Μεταξύ των άλλων, απαιτείται άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και των Η/Υ. Οι υποψήφιοι, έως 32 ετών, πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 15 Φεβρουαρίου στο www.bodossaki.gr.
dimosio.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *