ΤΟΠΙΚΑ posted by

OI ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι συμπαθείς σε όλους μας πολικές αρκούδες. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), οι αλλαγές κλίματος που υφίσταται ο πλανήτης οδηγούν στην δραματική μείωση του ποσοστού των θαλάσσιων πάγων, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη των 22.000 πολικών αρκούδων της Αρκτικής.
Και αυτό γιατί όσο η θερμοκρασία αυξάνεται τόσο πιο…

δύσκολο -έως και αδύνατο- γίνεται το κυνήγι τους για τροφή, που βρίσκεται «παγιδευμένη» στους πάγους. Έτσι, κάθε χρόνο, στα τέλη του καλοκαιριού, εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς το πόσο εξασθενημένες είναι.
«Το λιώσιμο των πάγων από τις αρχές της άνοιξης αναγκάζει τις πολικές αρκούδες να βρουν καταφύγιο στη στεριά, χωρίς ωστόσο να έχει συγκεντρωθεί στο σώμα τους επαρκές ποσοστό λίπους» επισημαίνει η αρθρογράφος του NewScientist.com, Λιν Ρόσεντρέιτερ και ως χαρακτηριστικό παραδείγμα αναφέρει ότι, λόγω της εξασθένισης του οργανισμού τους, πολλές από τις αρκούδες κινδυνεύουν στην προσπάθεια να αναθρέψουν τα νεογνά τους.
Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν την WWF και το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο στο να θέσουν σε λειτουργία ένα ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, που λειτουργεί μέσω δορυφόρου και το οποίο καταγράφει τη ζωή δύο πολικών αρκούδων στα παγωμένα νερά της Νορβηγίας. Μέσω του συστήματος αυτού, τα μέλη του WWF ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να έχουν μια σαφή εικόνα για τις επιδράσεις της αλλαγής του κλίματος.
Η κατάσταση πάντως δεν φαίνεται ότι θα ομαλοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος στον Πλανήτη, οι αλλαγές του κλίματος θα επηρεάσουν την Αρκτική όσο κανένα άλλο σημείο της Γης. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η μέση θερμοκρασία της Αρκτικής έχει αυξηθεί τα τελευταία 100 χρόνια κατά 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ η έκταση του ετησίου ποσοστού θαλάσσιου πάγου έχει μειωθεί κατά 6% τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ειδικοί, μάλιστα, προβλέπουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι εκτάσεις αυτές θα έχουν μειωθεί κατά 60%.
kynigos.net.gr

Αλεξάνδρεια-Γιδάς: Ένα υπέροχο βίντεο σχετικό με το θέμα που βρήκαμε στο youtube:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *