ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ;

Συνολικά 3 εκατ. στρέμματα καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι το 2011 και παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 800.000 τόνοι βάμβακος. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η μέση παραγωγή είναι στα 270 κιλά το στρέμμα, δηλαδή πιο ψηλά από την ελάχιστη ηρτημένη παραγωγή που χρειάζεται για την καταβολή της συνδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι.

Στην ερώτηση για το πόσο θα είναι τελικά η συνδεδεμένη, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν….
ήταν σε θέση να απαντήσουν, γιατί έχουν βρει ένα ποσοστό εκτάσεων που ανήκουν σε παραγωγούς, οι οποίοι δεν παρέδωσαν βαμβάκι. Οπότε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις εκτάσεις. Τα μέχρι τώρα ευρήματα αναφέρονται σε 2.300 παραγωγούς. οι οποίοι δεν έχουν παραδώσει προϊόν.
Πάντως, πέρσι η πληρωμή είχε γίνει στις 28 Φεβρουαρίου και έφτανε τα 78,31 ευρώ το στρέμμα, με ποσό 188,2 εκατ. ευρώ και 2,4 εκατ. στρέμματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος η ενίσχυση θα είναι μικρότερη ανά στρέμμα.
Όσον αφορά τους παραγωγούς που δεν πιάνουν την ελάχιστη ηρτημένη παραγωγή λόγω κάποιου άλλου παράγοντα (π.χ. πράσινο σκουλήκι) χωρίς δική τους υπαιτιότητα, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό της προσβολής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας όπου υπήρχαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι σε ποσοστό 45% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έγγραφο της τοπικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τις εισκομίσεις στα εκκοκκιστήρια είπαν στο Agronews ότι επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του συστήματος πως υπήρξε σε όλο το νομό αναλογικά μειωμένη παραγωγή.
Ειδικότερα, από τους 543 παραγωγούς του νομού, οι 380 καλύπτουν την ηρτημένη και 50 καλύπτουν τη συμψηφισμένη ελάχιστη ποσότητα, με βάση τη μείωση των αποδόσεων.
Οι 36 παραγωγοί που δεν παρέδωσαν καθόλου βαμβάκι δεν εξετάζονται, καθώς θεωρούνται μη επιλέξιμοι και οι υπόλοιποι περίπου 80 ελέγχονται ακόμη για την επιλεξιμότητά τους.

agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *