ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: Η ΚΡΙΣΗ ΕΦΕΡΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η κρίση που «χτυπά» κάθε δραστηριότητα έχει «ακουμπήσει» προ αρκετών ετών τον ελληνικό αγροτικό τομέα. Τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα εμπνέουν αν μη τι άλλο ανησυχία και κάνουν πιο επικτατική από ποτέ την ανάγκη θέσπισης κινήτρων, προκειμένου ν’ αυξηθεί όχι….

μόνον η παραγωγή, αλλά και το εισόδημα των αγροτών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα της Ελλάδος καταγράφεται στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 – με κάμψη μεγαλύτερη του 14%, αλλά και κατά τη διετία 2008-2009, με μείωση που υπερβαίνει το 4% και πλέον.
Ειδικότερα, το 2010 και το 2011, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις της Eurostat, προβλέπεται οριακή αύξηση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του διαγράμματος που ακολουθεί στ συννημένο αρχέιο με όλα τα ενημερωτικά στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Μέσα στο σκηνικό κρίσης που διαμορφώνεται, όχι μόνον στο αγροτικό τομέα αλλά και στους υπόλοιπους, ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση της αξίας της φυτικής παραγωγής στο διάστημα της επταετίας 2005-2011.
Αυτή, κυρίως, συνδέεται με την κάμψη των τιμών παραγωγού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η αξία της φυτικής παραγωγής σε βασικές τιμές, από το επίπεδο των 8,24 δις € κατά το έτος 2005, περιορίστηκε το 2011 στα 6,89 δις €, μεταβολή η οποία σε απόλυτο μέγεθος αντιστοιχεί σε απώλεια της τάξεως του 1,35 δις € περίπου.
paseges

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *