ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ

Τα πατώματα σε ένα σπίτι παίζουν κυρίαρχο ρόλο, επηρρεάζουν την εικόνα του και κατά συνέπεια τη διάθεση και την ψυχολογία σου. Πρέπει λοιπόν να τα φροντίζεις κατάλληλα.
Το παρκέ χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από το παρκέ… Τα πλακάκια επίσης. Διάβασε τους κανόνες που “επιβάλλει” το κάθε ένα ώστε να…
ζεις σε ένα περιποιημένο σπίτι. 

Πλακάκια
Τα πλακάκια δεν χρειάζονται καθημερινό σφουγγάρισμα, ούτε καν συχνό. Επίσης, δεν πρέπει όταν τα καθαρίζουμε να χρησιμοποιούμε πολύ νερό γιατί παρ’ όλο που είναι ανθεκτικά, έχουν πολύ ευαίσθητους αρμούς.

Παρκέ
Τα παρκέ πατώματα είναι αρκετά ευαίσθητα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όταν σφουγγαρίζεις πρέπει να χρησιμοποιείς ένα μαλακό απορρυπαντικό (υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα) και χλιαρό προς κρύο νερό. 
Το πολύ νερό όμως δεν θα κάνει καλό στο παρκέ σου, γι’ αυτό όταν σφουγγαρίζεις καλό είναι η σφουγγαρίστρα να μην έχει πολύ νερό πάνω γιατί κάνει κακό στο πάτωμά σου. Άρα, στίβεις καλά πριν την χρησιμοποιήσεις.
Όπως και στα πλακάκια έτσι και στο παρκέ, δεν πρέπει να σφουγγαρίζεις καθημερινά το πάτωμα, αλλά μπορείς κάθε 15 μέρες να το σκουπίζεις με ένα μαλακό πανάκι και να βάλεις και λίγο γυαλιστικό για να διατηρείται και να φαίνεται σαν καινούριο!

Μωσαϊκό 
Το μωσαϊκό θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν περάσει καιρός και δεν το έχεις φροντίσει καλά, κάνει τρύπες και δημιουργούνται μύκητες. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να το καθαρίζεις με χλιαρό ή κρύο νερό και πάνω απ’ όλα με μαλακό απορρυπαντικό ώστε να μην χαλάσει. Μια καλή λύση όμως είναι να το περνάς με ειδικό γυαλιστικό μωσαϊκών!

Laminate 
Το πάτωμα ή δάπεδο laminate είναι συνήθως φτιαγμένο από ένα συνδυασμό συνθετικών και φυσικών υλικών το οποίο δίνει την αίσθηση του ξύλου ή της πέτρας. Υπάρχουν όμως δύο επιφάνειες που θέλουν προσοχή.
Όταν η επιφάνεια είναι από μελαμίνη, όταν έρθει η ώρα να καθαρίσεις θα πρέπει να στίψεις πολύ καλά την σφουγγαρίστρα ώστε να μην πέσει πολύ νερό ή ακόμα καλύτερα να καθαρίσεις με ένα μαλακό πανάκι.
Όταν τώρα η επιφάνεια είναι ακρυλική δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορείς με χλιαρό ή κρύο νερό και απορρυπαντικό να καθαρίσεις φυσιολογικά. Η ακρυλική επιφάνεια είναι πιο ανθεκτική οπότε δεν χρειάζεται να στίβεις τη σφουγγαρίστρα.

Επιρητινωμένα
Τα επιρητινωμένα επειδή έχουν σκληρή επιφάνεια είναι πιο ανθεκτικά από άλλα πατώματα και αντέχουν την υγρασία. Έτσι μπορείς να σφουγγαρίσεις με κρύο ή χλιαρό νερό και ένα μαλακό απορρυπαντικό.

Προλουστραρισμένα
Τα προλουστραρισμένα πατώματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού ακόμη και μετά από σκληρή χρήση, συντηρούνται με τρίψιμο ή λουστράρισμα. Είναι αρκετά ανθεκτικά στη χρήση και μπορείς να τα σφουγγαρίζεις με κρύο νερό και μαλακό απορρυπαντικό, αλλά με πολύ καλά στιμμένη σφουγγαρίστρα!
tlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *