ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ “ΧΤΥΠΑΕΙ” ΣΙΩΠΗΛΑ…

Όταν κάποιος ακούει τη λέξη έμφραγμα, αμέσως σκέφτεται τον πόνο στο στήθος. Βάσει της μεγαλύτερης όμως μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για το θέμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), ο πόνος, το αίσθημα πίεσης και η δυσφορία στο στήθος ούτε κατά διάνοια δεν αποτελούν τα μοναδικά συμπτώματα του εμφράγματος, κάτι το οποίο ισχύει τόσο για τους…
άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, την αιτία που οι γυναίκες με έμφραγμα έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας απ’ ό,τι οι άνδρες. Και αυτό διότι αφενός, καθώς δεν αισθάνονται πόνο, καθυστερούν πολύ να πάνε στο νοσοκομείο, αφετέρου δυσχεραίνεται η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.
Για κοινό και γιατρούς, το εύρημα πρακτικά σημαίνει πως δεν πρέπει να αποκλείεται το έμφραγμα μόνο και μόνο επειδή μία γυναίκα δεν έχει συμπτώματα στο στήθος, προειδοποιεί το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων (RCP) της Βρετανίας.
Άλλα συμπτώματα είναι πόνος ή ενόχληση στο ένα ή και στα δύο χέρια, στη ράχη, στον αυχένα, στη γνάθο ή στο στομάχι, καθώς και δύσπνοια που δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από ενόχληση στο στήθος. Ο ασθενής μπορεί επίσης να εκδηλώσει «κρύο ιδρώτα», ναυτία ή να ζαλίζεται.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν «τα άλλα» συμπτώματα του εμφράγματος, δηλαδή τη δύσπνοια, τη ναυτία που μπορεί να συνοδεύεται από έμετο και τον πόνο στη ράχη ή στη γνάθο.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου
zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *