ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ “ΦΑΝΟΥ” ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Γράψαμε χτες για το έθιμο του “Φανού” που αναβίωσε ο σύλλογος “Αμαραντος” μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο (διαβάστε ΕΔΩ). Ο πρόεδρος του συλλόγου κάνει μία αναδρομή και λέει κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο έθιμο που αξίζει να διαβάσετε: Κύριο χαρακτηριστικό της Κοζανίτικης Αποκριάς είναι ο «Φανός». Το έθιμο του ανάμματος του «Φανού» έχει παμπάλαιες ρίζες. Είναι μία γιορτή με λατρευτικό αλλά και….

ανατρεπτικό χαρακτήρα που στήνεται γύρω από ένα βωμό στον οποίο η φωτιά καίει όλη τη νύχτα και γίνεται το βράδυ της «Τρανής της Απουκράς» . Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα μέρη της Κοζάνης Φυσικά ο χορός συνοδεύεται από πολύ φαί κιχιά και κρασί! Κάθε μέρα ανάβει και ένας ξεχωριστός φανός και την μεγάλη αποκριά (2η Κυριακή) ανάβουν όλοι μαζί!
Το έθιμο και σήμερα στην Αλεξάνδρεια είναι ζωντανό αφού οι παλαιότεροι έδωσαν τη σκυτάλη στους νεότερους και έτσι το βράδυ της Μ. Αποκριάς ανάβουμε την φωτιά και ακούγονται τα σατιρικά Κοζανίτικα τραγούδια.
Τέλος το Δ.Σ ευχαριστεί τους Συλλόγους Ρουμλούκι – και τον Σύλλογο Καψοχωρίου για την σημετοχή τους. Τον δάσκαλο του συλλόγου και τα χορευτικά. Ευχαριστούμε τον δήμο για την ενεργή συμμετοχή του για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *