ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ 22% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Σε γενικό κανόνα με υποχρεωτική ισχύ θα μετατραπεί το «δικαίωμα» του εκάστοτε εργοδότη για μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22%. Αντίστοιχα υποχρεωτική ισχύ, θα έχουν και οι μειώσεις μισθών κατά 32%, στους νέους ηλικίας έως 25 ετών. Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του….

Capital.gr ασκούνται πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τους εκπροσώπους της Τρόικας των δανειστών, ώστε στην αναμενόμενη πράξη υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη, να ορίζεται ρητά ότι η μείωση στους κατώτατους μισθούς θα είναι υποχρεωτική και δεν θα αφεθεί στην πρόθεση του εργοδότη. 
Αντίθετα, οι μισθοί των κλαδικών ή ομοεπαγγελματικών συμβάσεων δεν ακολουθούν αυτόματα, τις παραπάνω μειώσεις. Ακόμη και τρεις μήνες μετά τη λήξη της εκάστοτε σύμβασης, όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Εργασίας, ο μισθός παραμένει στα όρια του κλαδικού, παγωμένος σε σχέση με τις ωριμάνσεις και μειωμένος, σε σχέση με τα επιδόματα. 
Τα μόνα επιδόματα που θα ισχύουν, είναι το επίδομα τέκνων χωρίς όμως την προσαύξηση 10% για το επίδομα γάμου (στο υπουργείο υποστηρίζουν πως δίνεται μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως στην πράξη, η μάχη έχει χαθεί ήδη, αφού στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν επιδόματα γάμου εδώ και καιρό), το επίδομα πολυετίας (παγωμένο), το επίδομα επικινδυνότητας (όπου προβλέπεται) και το επίδομα πτυχίου. 
Όπως άλλωστε επισημαίνουν έγκριτοι εργατολόγοι, το θέμα των κλαδικών μισθών αντιμετωπίστηκε από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο με τις επιχειρησιακές και κυρίως με τις ατομικές συμβάσεις που υποχρεώνονται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, μπροστά στο φόβο της ανεργίας (είτε γιατί σε κάποιες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο, είτε γιατί ο εργοδότης θα βρει φθηνότερο εργαζόμενο από την τεράστια δεξαμενή των ανέργων). 
Άλλη μια μάχη που έχει χαθεί από καιρό, αφού προβλέπεται ήδη μειωμένη χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΔ, σε μια περίοδο που η τάση της ανεργίας είναι ανησυχητικά αυξητική, είναι αυτή της διάσωσης του επιδόματος ανεργίας από τη μείωση του 22%. Το επίδομα συνδέεται άμεσα με τον κατώτατο μισθό. Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια τα συνδικάτα διεκδικούσαν αύξηση του επιδόματος στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Η υποχρεωτική όμως μείωση των μισθών, οδηγεί αυτόματα και σε μείωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο άλλωστε ποτέ δεν έφτασε το επιθυμητό 80%. 
Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται διάταξη νόμου, βάσει της οποίας θα κλιμακώνεται το επίδομα, σύμφωνα με τα έτη κατά τα οποία ο άνεργος έχει καταβάλλει εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ. Βάσει του κεντρικού σεναρίου, οι συνολικά 270.000 άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα, από τους 900.000 και πλέον καταγεγραμμένους στις λίστες του ΟΑΕΔ, θα διαχωριστούν ανάλογα με το πόσο συχνά επιδοτούνται από τον Οργανισμό. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως μειωμένο επίδομα θα λαμβάνουν οι εποχικά απασχολούμενοι, οι οικοδόμοι και οι εποχικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στον τουρισμό θα επιδοτούνται με μικρότερο ποσό, που μπορεί να φθάνει και τα 320 ευρώ το μήνα. 
Δεν αποκλείεται, στον παραπάνω διαχωρισμό, εκτός από το ύψος του επιδόματος, να υπάρξουν αλλαγές και όσον αφορά τη διάρκεια επιδότησης. 
Στο υπουργείο Εργασίας διαπιστώνουν τις τελευταίες ημέρες, ότι επικρατεί μεγάλη σύγχυση στους κόλπους τόσο των εργαζόμενων όσο και των εργοδοτών. Έτσι, εκτός από τις διαδικασίες εξπρές που θα ακολουθηθούν έως την Τετάρτη, ώστε να «κλείσουν» οι εκκρεμότητες σε σχέση με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων και την υπογραφή της πράξης υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να εκδοθούν και ερμηνευτικές εγκύκλιοι, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *