ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ posted by

Η κοινωνία…

Η κοινωνία…

themis (2)

Γράφει ο Ευθύμιος Σιδηρόπουλος

Η κοινωνία μας , ένα μεγάλο σύνολο ατόμων με συλλογιστική ικανότητα, πρωτίστως με ικανότητα στοχασμού ως προς το ωφέλιμο και το επιβλαβές, συνύπαρξη συνόλου με κοινές αφετηρίες, συνείδηση κοινών παραμέτρων για κοινό όφελος. Ο τρόπος με τον οποίο ζούμε και εκφραζόμαστε συνιστά το δίκαιο και το άδικο, το επωφελές και το επιβλαβές, το καλό και το κακό, συνυπάρχουμε βάσει πολιτικών θεσμών που έχουν αναλάβει να ρυθμίζουν τον τρόπο συμβίωσής μας.

Τέτοιοι πολιτικοί θεσμοί σήμερα πήραν διαφορετική μορφή, επιμέρους συμφέροντα, <<διάφορα πρόσωπα>> που ενώνονται καθ ολοκληρία γύρω από ένα κοινό σκοπό, διαφοροποιούν το σύστημα αναγκών μιας κοινωνίας και το θεμελιωμένο κοινωνικό συμφέρον παραμερίζεται χάριν της πολιτικής οντότητας και του προσωπικού συμφέροντος. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να διαπιστώσουμε ότι στις δύο πλευρές διανοίγεται ένα χάσμα, ανάμεσα στο άτομο και στην κοινωνία, επιχειρείται από ορισμένους φιλότιμους ακόμη να στηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας για το κοινό καλό, για το πραγματικά ανθρώπινο, προσπάθεια υπέρβασης ενάντια στην διαπλοκή και την αλληλεξάρτηση.

Κάποιοι θα πρέπει να μας εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες πρωτοβουλίες θα παράγουν αποτέλεσμα κοινωνικής ωφέλειας, εν προκειμένω να διαμορφωθούν συμπεριφορές συλλογικής διάστασης και κοινωνικού ελέγχου, καταστατικές αρχές και αξίες αδιαπραγμάτευτες, αυτή η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει σήμερα την κοινωνία μας η αναγωγή κοινωνικών μορφωμάτων με απαράδεκτα κοινωνικά στοιχεία πρέπει να αποβληθούν, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε με ευοίωνες προοπτικές προόδου.

Το άτομο αποτελεί υπέρτατη αξία αλλά χρειάζεται ιεράρχηση προς όφελος της κοινωνικής ισότητας,  πρέπει να ανασυνθέσουμε τη συνύπαρξή μας διαφοροποιώντας συμπεριφορές με ατομικά χαρακτηριστικά δίνοντας συλλογική διάσταση με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά. Η αποσύνθεση της κοινωνίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια πολιτισμική μετατόπιση αξιών και αληθινή μεταστροφή, με αφετηρία πρόσωπα καθαρά που θα έχουν συλλογική λογική κοινωνικά αποδεκτή.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ Α. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛ. ΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *