ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα φορολογικά των αγροτών

Προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα φορολογικά των αγροτών
agroΤο φορολογικό των αγροτών και κτηνοτρόφων πρέπει να τεθεί σε νέα δικαιότερη βάση, ώστε να επιτρέπει την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, στο υπόμνημα που κατέθεσε στο Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο ΥΠΑΑΤ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα όπως:

·        Αφορολόγητο όριο αγροτών- κτηνοτρόφων τουλάχιστον μέχρι 12.000 €

·        Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης  βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 30.000 ευρώ

·        Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης  βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών με ετήσια δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης  κατώτερα των 10.000 ευρώ

·        Επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης στο 5% για τη ζωική παραγωγή (κτηνοτροφία και αλιεία ) και στο 10% για την φυτική παραγωγή ,όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

·        Κατάργηση του ν4223 (ΕΝΦΙΑ ) για όλα τα αγροτικά ακίνητα.

·        Μείωση ΦΠΑ στις εισροές ( π.χ. λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα ) από 13% με 23% που είναι σήμερα στο 6 % -7 %.

·        Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα  από το 13% που είναι σήμερα στο 4%, όπως ήδη εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

·        Παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  ώστε να ενοικιάζουν  τη γη  τους για χρήση αγροτική-κτηνοτροφική έναντι συγκεκριμένου χαμηλού ενοικίου ή να την πωλούν. Να ληφθεί υπόψη ότι  στην Ελλάδα η γη  κατά μεγάλο ποσοστό δεν ανήκει στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – κτηνοτρόφους  αλλά σε μικρούς παραγωγούς ή ιδιώτες οι οποίοι  δεν είναι πρόθυμοι πάντα να προχωρήσουν σε ενοικίαση των εκτάσεών τους στους κτηνοτρόφους.

Επισημαίνεται, τέλος στο υπόμνημα, ότι ο διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης 13% από 5%-8% αποδείχθηκε  στην πράξη δυσβάσταχτος για τον αγρότη και κτηνοτρόφο , όπως και η διαδικασία τήρησης βιβλίων για ένα μεγάλο τμήμα των αγροτών.

paseges.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *