ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Κανονικά καταβλήθηκε χτες η συνδεδεμένη βάμβακος

cotton1 (Αντιγραφή)Ολοκληρώθηκε τελικά το βράδυ της Τρίτης 17 Mαρτίου η πληρωμή των δικαιούχων για τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, με το ποσό να ανέρχεται στα 68 ευρώ το στρέμμα, ενώ για την ώρα εκτός από μικρές απώλειες κατά περίπτωση, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα μη πληρωμής ή πίστωσης μικρότερου ποσού.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ακόμα ανακοίνωση από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες τα χρήματα είναι διαθέσιμα αρχικά στους βαμβακοκαλλιεργητές που έχουν λογαριασμό στην τράπεζα της Πειραιώς.

Το πράσινο φως που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση, δηλαδή τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς, επέτρεψε να πληρωθούν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βάμβακος στους δικαιούχους. Άλλωστε, πρόκειται για μια άδεια, που δόθηκε με δεδομένο ότι τα χρήματα θα δοθούν την ίδια στιγμή στους παραγωγούς, επομένως θα πέσουν στην αγορά και δεν συνιστούν με οποιονδήποτε τρόπο έμμεση χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι τα αυξημένα στρέμματα  που καλλιεργήθηκαν το 2014 και υπολογίζονται περίπου στα 2.730.000 (από 2.400.000 τον προηγούμενο χρόνο)  οδηγούν σε μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης στα 68 ευρώ το στρέμμα, καθώς το συνολικό ποσό που διανέμεται ανέρχεται σε 192 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την απεμπλοκή στο θέμα της συνδεδεμένης του βάμβακος είχε προϊδεάσει από το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου τονίζοντας σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Είχαμε διαβεβαιώσει τους βαμβακοπαραγωγούς ότι θα εισπράξουν τάχιστα και κανονικά τις ενισχύσεις τους και αυτό γίνεται στην πράξη, προς απογοήτευση προφανώς των κινδυνολογούντων και των όψιμων υποστηρικτών του Έλληνα αγρότη, τα δικαιώματα του οποίου δεν φρόντισαν να προστατεύσουν όταν βρίσκονταν στην εξουσία».

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *