ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

H Πράξη για την ΕΒΖ πέρασε το πρώτο τεστ στη Βουλή

ebz0204b (Αντιγραφή)Στηρίγματα σε διακομματικό επίπεδο, αλλά με… αστερίσκους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη και οι πρακτικές κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, βρήκε, τελικά, η κυβερνητική απόφαση να «αιμοδοτηθεί» οικονομικά η ΕΒΖ ΑΕ, μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί, μέχρι νεωτέρας, η βιωσιμότητά της.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου, στη μαραθώνια συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομίας, παραγωγικής ανασυγκρότησης κι εμπορίου της Βουλής, έχοντας στο επίκεντρό της την επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μέσω της οποίας προωθείται η επείγουσα μεταφορά ποσού 30 εκατ. ευρώ, από τα διαθέσιμα της υπό εκκαθάρισης ΑΤΕ.

Επί περισσότερες από πέντε ώρες υπουργοί, βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, των αγροτών, αλλά και των εργαζομένων και της διοίκησης της ΕΒΖ «κονταροχτυπήθηκαν» για τους λόγους που οδηγήθηκε η ζαχαροβιομηχανία στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση, αναζήτησαν τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο και κατάθεσαν τις προτάσεις τους, ώστε η επιχείρηση να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της ανταγωνιστικά.

«Πήγε πολύ καλά. Με εξαίρεση τους εισηγητές της ΝΔ, οι οποίοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, τα άλλα κόμματα δεν είχαν ενστάσεις ως προς την ανάγκη η ΕΒΖ να κρατηθεί στη ζωή. Κάποιοι εκπρόσωποι φορέων, μάλιστα, τάχθηκαν δυναμικά στο πλευρό μας», τόνισε στο Agronews ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας Δημήτρης Γιαννακίδης και δεν αρνήθηκε ότι «όλοι τους, ωστόσο, έθεσαν ως όρο ότι δεν θα διαιωνιστούν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος».

Το «χορό» της κριτικής, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών από το Πλατύ Ημαθίας Αθανάσιος Πίππας, ο οποίος επίσης είχε κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιων της επιτροπής, τον «έσυρε» ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο συνάδελφός του Κωστής Χατζηδάκης, επικεντρώνοντας την επιχειρηματολογία τους στα υψηλά κόστη της ΕΒΖ, που την καθιστούν μη ανταγωνιστική και ως εκ τούτου μη βιώσιμη.

«Αν το κόστος παραγωγής της ΕΒΖ είναι στα 1.000 ευρώ ο τόνος και η τιμή αγοράς της ίδιας ποσότητας είναι στα 500 ευρώ, ποιός ο λόγος να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος το επιπλέον χαράτσι των 500 ευρώ ανά τόνο;» φέρεται να διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η κριτική του κ. Χατζηδάκη.

Στην παρέμβασή του δε, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης (σ. σ. στην αρχή η τράπεζα εκπροσωπήθηκε με υπόμνημα, αλλά κατόπιν παρέστη στην Επιτροπή το ανώτατο διοικητικό της στέλεχος), επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να αιτιολογήσει τη στάση της τράπεζας σε σχέση με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΒΖ, εστιάζοντας, όπως μας μεταφέρθηκε, στο υψηλό κόστος λειτουργίας που τη διακρίνει και που τροφοδοτείται τόσο από την πρώτη ύλη, όσο και από τους εργαζόμενους.

«Ο εκπρόσωπος της τράπεζας μας είπε ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν είναι ανταγωνιστικοί στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας, ενώ υστέρηση παρατηρείται και στους εργαζόμενους», επεσήμανε ο κ. Πίππας, προσθέτοντας ότι «παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, τελικά δεν απάντησε ξεκάθαρα εάν η τράπεζα θα στηρίξει οικονομικά τη βιομηχανία ή όχι».

Όσον αφορά τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι εκπρόσωποι του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αν και διατύπωσαν κάποιες ενστάσεις, όπως μας είπε ο κ. Πίππας, τελικώς εξέφρασαν θετική γνώμη κι εκείνοι για τη στήριξη της βιομηχανίας, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ φέρεται να ζήτησε να ενταχθεί η περίπτωση της ΕΒΖ στα «κόκκινα δάνεια» ή στο λεγόμενο και «Νόμο Δένδια», για να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο οικονομικό της πρόβλημα.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε κι ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, ο οποίος, όπως μας πληροφόρησε, είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να απεμπλακεί η ζαχαροβιομηχανία από τα οικονομικά της βάρη, διότι «αλλιώς δεν θα δει άσπρη μέρα». Ο εκπρόσωπος των παραγωγών μας ανέφερε ακόμη πως τα μέλη της επιτροπής πληροφορήθηκαν ότι με τα περίπου 45.000 στρέμματα που σπάρθηκαν στη φετινή καλλιεργητική σεζόν η ζαχαροβιομηχανία θα εμφανίσει ζημίες στο λειτουργικό της αποτέλεσμα, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερος και κυρίως πιο έγκαιρος προγραμματισμός από την προηγούμενη διοίκηση.

«Τα πάντα έγιναν με καθυστέρηση. Ο αγροτικός κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την εταιρεία», υποστήριξε στην Επιτροπή ο κ. Μπογιαννίδης, υπενθυμίζοντας ότι «το 2009 οι παραγωγοί χωρίς να έχουν τη στήριξη από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, ασχέτως αν ακόμη δεν το έχουμε λάβει, ούτε και τη συνδεδεμένη ενίσχυση που φέτος θα φτάσει τα 53 ευρώ, ανά στρέμμα, καλλιεργήσαμε 234.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τώρα που οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκότερες, είναι εύκολο να γυρίσει ο κόσμος στην καλλιέργεια, αλλά θα πρέπει να έχουμε την εγγύηση ότι θα πάρουμε στην ώρα μας τα λεφτά μας».

Εκ μέρους της διοίκησης της ΕΒΖ ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Κυπαρισσίδης – Κοκκινίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατάσταση την οποία συνάντησε στη ζαχαροβιομηχανία, με την ανάληψη των καθηκόντων του και φέρεται να είπε, με αφορμή τα μεγάλα χρέη που έχουν αφήσει συγκεκριμένοι πελάτες, ότι «τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει πάρτι». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δ. Γιαννακίδης χωρίς να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, γιατί όπως μας είπε «γίνεται πόλεμος σε επίπεδο ανταγωνισμού», άφησε να εννοηθεί πως εξετάζονται και άλλοι τρόποι για τη διεύρυνση της λειτουργίας των εργοστασίων και σε περιόδους πέραν της καμπάνιας ζάχαρης, με νέες δραστηριότητες σε άλλες συσκευασίες και παρεμφερή προϊόντα.

Παράσταση υπέρ της ΕΒΖ, κατά τις ίδιες πηγές, έγινε επίσης από την ΠΑΣΕΓΕΣ, από το ΣΕΒΕ και το ΣΒΒΕ, από τα οικονομικά επιμελητήρια, τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ κλπ. Επόμενο βήμα θα είναι το θέμα να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής και εκτός απροόπτου, όπως εκτίμησαν οι συνομιλητές μας, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στη ψηφοφορία της.

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή της η ΕΒΖ ΑΕ γνωστοποιεί ότι από 20.04.2015 καθήκοντα Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου αναλαμβάνει ο Δημήτριος Αλεξιάδης, μέχρι πρότινος Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Οικονομικού Ελέγχου Υποκαταστημάτων, σε αντικατάσταση του Αριστείδη Βασιλόπουλου, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή της Εμπορικής Διεύθυνσης.

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *