ΤΟΠΙΚΑ posted by

Μακροζωία και διατροφή: Η περίπτωση της Ικαρίας/Του Ειδικού Καρδιολόγου Μάνου Ανεσίδη

Μακροζωία και διατροφή: Η περίπτωση της Ικαρίας/Του Ειδικού Καρδιολόγου Μάνου Ανεσίδη

6462_oil1Άρθρο του Ειδικού Καρδιολόγου Μάνου Ανεσίδη ΜD, MSc

Στη διατροφή κρύβεται το μυστικό της μακροζωίας, όπως έδειξε πανεπιστημιακή μελέτη στους κατοίκους της Ικαρίας. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Οι παρατηρήσεις συγκλίνουν στο ότι ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Ικαρίας δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, ομάδα επιστημόνων από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών διεξήγαγε την έρευνα και αποτίμησε πολλούς βιοχημικούς, κλινικούς και εργαστηριακούς παράγοντες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν την ζωή των Ικαριωτών είναι η αισιοδοξία για τη ζωή, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άγχους, η κατανάλωση μέτριων μερίδων φαγητού με προϊόντα φυτικής προέλευσης, οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί, η συντροφικότητα και η διατήρηση σχέσεων με τον κοινωνικό περίγυρο. Η μακροβιότητα φαίνεται λοιπόν ότι δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός αλλά το αποτέλεσμα ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής. Η οικογενειακή συνοχή, η αποφυγή του καπνίσματος, η διατροφή βασισμένη σε φυτικές ίνες, η ήπια και καθημερινή φυσική δραστηριότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες είναι απλές αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αυτό όμως που φαίνεται να διακρίνει τους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας, που περιλαμβάνει συχνότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και τσάι. Στη μελέτη φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν συχνότερα Μεσογειακού τύπου δίαιτα είχαν σε μικρότερη συχνότητα παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ η συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού σχετιζόταν με καλύτερη διατασιμότητα της αορτής(καλύτερη αγγειακή ηλικία).

Η ίδια η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας έχει ευεργετικές επιδράσεις ακόμα και στα διαβητικά ηλικιωμένα άτομα, καθώς βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και την αορτική διατασιμότητα, ιδιαίτερα σημαντικό στους διαβητικούς όπου υπάρχει σημαντική αρτηριακή σκληρία. Κατανάλωση ελαιολάδου και δημητριακών γίνεται σε ημερήσια βάση, ενώ ψάρι, φρούτα, λαχανικά και όσπρια είναι καθημερινά στο πιάτο των Ικαριωτών. Το αλκοόλ καταναλώνεται με μέτρο.

Η οικογένεια αλλά και ο κοινωνικός περίγυρος φαίνεται ότι σώζουν τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας από την κατάθλιψη. Αυτό το εύρημα υποστηρίζεται και από άλλες διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν ότι η δυσμενής επίδραση της κατάθλιψης στην καρδιαγγειακή υγεία επέρχεται μέσω επίδρασης σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως αρτηριακή πίεση. Φαίνεται όμως ότι όταν μελετήθηκε η επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα άτομα με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης που είχαν και την μεγαλύτερη άθροιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, η μεσογειακή δίαιτα επέφερε βελτίωση των μεταβολικών τους χαρακτηριστικών, αναδεικνύοντας καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Η σωματική δραστηριότητα, εξάλλου, χαρίζει χρόνια ζωής. Η ενασχόληση με φυσική καθημερινή δραστηριότητα συνοδεύεται απο μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, σχετίζεται με μικρότερη περιφέρεια μέσης (δείκτης κεντρικής παχυσαρκίας), μικρότερο επιπολασμό σακχαρώδους διαβήτη και υψηλότερη HDL χοληστερόλη.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η παρατήρηση και η μελέτη του πληθυσμού της Ικαρίας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδηγό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τουλάχιστον. Το αν θα μπορούσε να αποτελέσει και οδηγό μακροζωίας για τον υπόλοιπο πληθυσμό μένει να αποδειχτεί στο μέλλον.

Ο Ειδικός Καρδιολόγος Ανεσίδης Μάνος ΜD,MSc, είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολης ΑΠΘ με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ

doc

Το νέο του ιατρείο βρίσκεται στη Βετσοπούλου 68 στην Αλεξάνδρεια

Τηλέφωνο: 2333400273 και κινητό: 6909940830

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *