ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Απ. Βεσυρόπουλος: “Δεν μπορεί να είναι εξοντωτικά τα φορολογικά πρόστιμα”

Απ. Βεσυρόπουλος: “Δεν μπορεί να είναι εξοντωτικά τα φορολογικά πρόστιμα”

apostolos1 (2)Άμεση ήταν η ανταπόκριση της κυβέρνησης, μετά την ερώτηση που κατέθεσαν 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, για τη μείωση των προστίμων που προβλέπει ο Νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, ότι δρομολογούνται οι σχετικές πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την μείωση των προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας, ενώ σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται και από τον κ. Θεοχάρη.

Αναφερόμενος στην ερώτηση που κατατέθηκε, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν προχωρούμε στην επιβολή αυστηρών προστίμων, πρέπει να συνυπολογίζουμε και το μέγεθος  αλλά και τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Είναι δεδομένος ο στόχος της φορολογικής συμμόρφωσης, χρειάζεται όμως και ένα πλαίσιο ορθολογισμού στα πρόστιμα που επιβάλλονται.

Αν τα πρόστιμα είναι υπέρογκα, τότε ο μόνος στόχος που θα επιτευχθεί, είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων προς το δημόσιο.

Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξοντωθούν, πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τα πρόστιμα που στοχεύουν στη φορολογική συμμόρφωση δεν μπορούν να είναι εξοντωτικά.

Καταθέσαμε αυτή την ερώτηση, για να αναδείξουμε το πρόβλημα.

Για να κυριαρχήσει η φωνή της λογικής και να διορθωθεί ένα λάθος».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών, έχει ως εξής:

Μεγάλο προβληματισμό και αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις τάξεις των επαγγελματιών  τα νέα αυστηρά πρόστιμα που καθιέρωσε από την 1-1-2014 ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, δεδομένου ότι η πρωτοφανής οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνώσει κατά πολύ τα εισοδήματά τους. Η επιβολή των υπέρμετρων αυτών επιβαρύνσεων   θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον αφανισμό οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έναν διαρκή αγώνα προκειμένου να επιβιώσουν. Αναμφισβήτητα, κανείς δεν είναι αντίθετος στην επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους, όμως κάποιες από τις ποινές που προβλέπονται, θα έπρεπε να είναι περισσότερο επιεικείς και να μην στοχεύουν στην καίρια πλήξη και στην αφαίμαξή τους. Κατά συνέπεια, όσες εξ αυτών κατορθώνουν να αντέχουν μέσα στη κρίση, κινδυνεύουν τώρα από τα εξωπραγματικά πρόστιμα που υποχρεούνται να καταβάλλουν.

Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, ότι τόσο η αμέλεια, όσο και κάθε ανθρώπινο λάθος με τα νέα δεδομένα αντιμετωπίζονται σαν έγκλημα, και επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με πρόστιμα και προσαυξήσεις, αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τον τρόπο λειτουργίας του TAXISNET. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ακόμα και μία ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ συνεπάγεται πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Ενώ στην περίπτωση χρεωστικής δήλωσης επιβάλλεται και πρόστιμο ίσο με την αξία του φόρου. Επιπλέον εκτός από τα πρόστιμα, επιβάλλονται και ποινές εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου. Από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης εξόφλησης «τρέχει» ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Αν περάσει δίμηνο επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, αν περάσει χρόνος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και στη διετία φτάνει το 30%.

Πέρα όμως από τις επιχειρήσεις ο απλός φορολογούμενος , ο μισθωτός, ο συνταξιούχος-για τους οποίους το κάθε ευρώ έχει αξία -έχουν να αντιμετωπίσουν εξίσου αυστηρές ποινές. Αν κάποιος δηλαδή αμέλησε κάποιο πληροφοριακό στοιχείο στην  φορολογική του δήλωση και το δηλώσει εκπρόθεσμα, το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται στα 100,00 ευρώ. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπολογιστεί και το γεγονός ότι  η επιβολή αυτών των εξοντωτικών προστίμων θα γιγαντώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες ήδη έχουν ανέλθει σε ένα μεγάλο ποσό της τάξεως των 63 δισ. ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός

1)    Τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο , ώστε να επέλθει μείωση των προστίμων και των κυρώσεων στις περιπτώσεις που έχουν καταδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αυστηρά;

2)    Τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο, ώστε το νέο φορολογικό σύστημα να καταστεί αποτελεσματικό και δίκαιο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *