ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Ο Απ. Βεσυρόπουλος για την τροπολογία απαλλαγής του ΦΠΑ από τις δωρεές

Ο Απ. Βεσυρόπουλος για την τροπολογία απαλλαγής του ΦΠΑ από τις δωρεές

vesiropoulos (2)Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ, οι δωρεές τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων και άλλων αγαθών σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με φιλανθρωπικό ή κοινωφελή χαρακτήρα.

Μέχρι σήμερα και με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι δωρεές αυτών των αγαθών υπόκεινταν στις διατάξεις του άρθρου 2 του κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), και ήταν υποχρεωτική η καταβολή ΦΠΑ.

Με την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, οι δωρεές σε ιδρύματα ή νομικά πρόσωπα με κοινωφελή ή φιλανθρωπικό χαρακτήρα, δεν θα υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ.

Αναφερόμενος σε αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Βεσυρόπουλος δήλωσε:

«H τροπολογία αυτή, που κατατέθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, ανταποκρίνεται στην ανάγκη να επικρατήσει ο ορθολογισμός. Να στηριχθεί η έννοια και η ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτή, που αφορά ανθρωπιστικές προσφορές σε αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης.

Ήταν εκτός λογικής να θεωρείται παράδοση αγαθών και προϊόντων και να υπόκειται σε υποχρέωση καταβολή ΦΠΑ η δωρεά αυτή.

Σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται, πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους έχουν τη δυνατότητα και την ευαισθησία να προσφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης χωρίς πρόσθετες και παράλογες οικονομικές επιβαρύνσεις που τους αποθαρρύνουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *