ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Στις 15.000 το όριο για τα βιβλία των αγροτών

Στις 15.000 το όριο για τα βιβλία των αγροτών
E9 (2)Στην αύξηση του εισοδηματικού ορίου για την τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες προχωράει η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τις οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης, σε σημερινή συνέντευξή του στην Δημόσια Τηλεόραση το όριο θα διαμορφωθεί στα 15.000 ευρώ, από τα 10.000 ευρώ που είναι μέχρι τώρα.

Αλλαγές αναμένονται και για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις οι οποίες θα υποβάλλονται ανά εξάμηνο ή ανά έτος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σχετική εντολή φέρεται να έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό στον αρμόδιο υφυπουργό, Γιώργο Μαυραγάνη στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών σε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις που έχουν προκαλέσει την οργή πολλών κοινωνικών ομάδων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι σε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα θα αναφέρεται ότι οι αγρότες θα υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις όχι ανά μήνα, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά κάθε έξι μήνες ή ανά έτος, δηλαδή μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Επίσης, αναμένεται να μειωθούν στο μισό και τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. με έσοδα έως 10.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις έως 5.000.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ακόμα να προχωρήσει και σε μείωση έως 50% των προστίμων για φορολογικές παρατάσεις ενώ αλλαγές θα έρθουν και στον τρόπο προσδιορισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων ώστε να μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας κατά την πώληση.

paseges.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *