ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα

agrotrakter (2)Χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο ελιγμός που επιχείρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η κυβέρνηση απέναντι στο μέτωπο των αγροτών καθώς οι πρώτες αντιδράσεις ήταν τελείως αρνητικές.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζου Μαρούδα: «Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες δεν απαντούν στα βασικά αιτήματα μας συνεχίζουμε τον αγώνα κανονικά».

Ο κ. Μαρούδας έκανε λόγο για «επικοινωνιακές» εξαγγελίες εστιάζοντας την κριτική του σε δύο θέματα: Στη μείωση του κόστους παραγωγής και στο αίτημα για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 20.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στο μεγαλύτερο σε όγκο μπλόκο μαζί με αυτό της Κουλούρας στην Ημαθία, στη Νίκαια. Εκεί άλλωστε θα επιχειρήσουν να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα την Κυριακή με τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής στο μπλόκο της Νίκαιας θα βρεθεί ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας ενώ για το Σάββατο, έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των λοιπών μπλόκων ανά την Ελλάδα-που όπως λένε οι αγρότες ξεπερνούν πλέον τα 30- να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας για καλύτερο συντονισμό του αγώνα.

Τι πρότεινε η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση «άνοιξε» τα χαρτιά της το μεσημέρι της Πέμπτης παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών προσδοκώντας στην αποφυγή μιας μετωπικής σύγκρουσης ενόψει και της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κατά πρώτον, και ενόψει των ευρωεκλογών, δευτερευόντως.

Γι’ αυτό και στη δεσμίδα μέτρων που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου, Τσαυτάρη, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, από τη μία θεσπίζεται εισοδηματικό όριο 15.000 ευρώ για την υποχρέωση τήρησης στοιχείων εσόδων-εξόδων, αλλά από την άλλη οι αγρότες που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος ύψους 27,5% αντί 55%. Παράλληλα όσοι αγρότες διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν ως εξής:

– Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

– Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

– Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

– Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

– Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

– Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

– Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Seleo.gr News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *