ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Δεν απαιτείται ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων γης μέχρι τα 1.200 ευρώ

Δεν απαιτείται ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων γης μέχρι τα 1.200 ευρώ

agro (19)Λύνεται μετά από σχετική διευκρίνιση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα της ηλεκτρονικής υποβολής των μισθωτηρίων. Με τη σχετική εγκύκλιο εξαιρούνται από την  υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής   συμφωνίες μίσθωσης γεωργικής γης, εφόσον τα συμβόλαια έχουν συναφθεί μέχρι την 31/12/2013 και το μίσθωμα ανέρχεται σε 100 ευρώ το μήνα.

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε  προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό,  καθώς οι μισθωτές και οι εκμισθωτές θα έπρεπε να ακολουθήσουν μια περίπλοκη διαδικασία μέσω διαδικτύου.  Ακολουθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος:

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις υποβολής μισθωτηρίων και για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει:

– Όλες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, στις οποίες συμφωνείται έναρξη μίσθωσης από 1/1/2014 και μετά, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μηνά από την έναρξη της μίσθωσης.

– Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για την δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα.

– Επίσης, υποχρέωση υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης γης ή ακινήτων  υπάρχει για όσες έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές, συμφωνίες μίσθωσης είχαν συναφθεί μέχρι και 31/12/2013, οι οποίες, παρά την υποχρέωση θεώρησής τους,  δεν υποβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ. για θεώρηση.

– Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής, εφόσον έχουν συναφθεί πριν τη 1/1/2014 και είναι σε ισχύ, οι  έγγραφες αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης  γεωργικής γης  με μηνιαίο μίσθωμα έως και εκατό (100) ευρώ, οι προφορικές αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης, καθώς και οι έγγραφες ή προφορικές δωρεάν παραχωρήσεις χρήσης γης ή ακινήτου, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση θεώρησης σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *