ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Επίκαιρη ερώτηση Βεσυρόπουλου για τη μείωση κόστους ασφάλισης εργατών στα χωράφια

Επίκαιρη ερώτηση Βεσυρόπουλου για τη μείωση κόστους ασφάλισης εργατών στα χωράφια

vesiropoulosvouliΕπίκαιρη ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη (4-3-2014) ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος για την μείωση του κόστους ασφάλισης των εργατών που μετακαλούνται από τρίτες χώρες για να απασχοληθούν σε εποχικές αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα στις δενδροκαλλιέργειες.

Η ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, είναι προετοιμασμένος να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για να μειωθεί το ασφαλιστικό κόστος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας οικονομίας.

Η πρόταση του Βουλευτή Ημαθίας, επικεντρώνεται στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού κόστους, με ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ και υποχρέωση καταβολής μόνο του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΛΑΕ.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο αγρότης που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα καταβάλει 50,69 ευρώ ως ασφάλιστρο το μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι για μια τετράμηνη απασχόληση, ενώ σήμερα πληρώνει 862 ευρώ για έναν εργαζόμενο (συν το παράβολο των 150 ευρώ της μετάκλησης) με τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους θα πληρώνει 352 ευρώ.

Ο κ. Βεσυρόπουλος σε δήλωση του επισημαίνει:

«Προχώρησα σε αυτή την πρωτοβουλία για να υπάρξει επίσημη κυβερνητική δέσμευση.

Η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλό κόστος για τους αγρότες που μετακαλούν εργάτες από τρίτες χώρες για να απασχοληθούν σε εποχικές εργασίες και ιδιαίτερα στις δενδροκαλλιέργειες.

Πέρα από το εργατικό κόστος, υπάρχει και ένα ιδιαίτερα υψηλό ασφαλιστικό κόστος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας οικονομίας και συνακόλουθα και των προϊόντων μας.

Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για να μειωθεί αυτό το κόστος, αποτελεί άλλωστε ζήτημα επιβίωσης για τον αγροτικό κόσμο.

Πηγαίνω σε αυτή τη συζήτηση με τεκμηριωμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Βεσυρόπουλου έχει ως εξής:

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Βρούτση

         Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη

ΘΕΜΑ: «Μείωση του ασφαλιστικού κόστους των εργατών που μετακαλούνται από τρίτες χώρες για να απασχοληθούν σε εποχικές αγροτικές εργασίες»

Κύριοι Υπουργοί

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η ανασύσταση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, συνδέεται με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του. Αυτό προϋποθέτει μείωση του κόστους παραγωγής, μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, αφού υπάρχει ήδη ένα ιδιαίτερα υψηλό εργατικό κόστος που σε ορισμένους τομείς, όπως στα οπωροκηπευτικά, αγγίζει το 60% του συνολικού κόστους.

Εάν συνυπολογίσουμε σε αυτό και το ασφαλιστικό κόστος αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και μείωση του ασφαλιστικού κόστους του μετακλητού εργατικού προσωπικού. Πρέπει να επισημανθεί ότι μετά την ψήφιση του Ν. 4018/2011 και την εγκύκλιο που ακολούθως εξέδωσε ο ΟΓΑ αρ. πρ. 7395/17-02-2012, οι αγρότες καταβάλουν 150 ευρώ, ως παράβολο για τα δικαιολογητικά μετάκλησης προσωπικού από τρίτες χώρες αλλά και ασφάλιστρα ύψους 178 ευρώ το μήνα, με υποχρέωση άμεσης καταβολής των δύο πρώτων μηνών.

Είναι σαφές ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η μείωση του ασφαλιστικού κόστους. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα αλλά και θα υπάρξουν αυξημένα κίνητρα για την καταπολέμηση της παράνομης απασχόλησης. Μία πρόταση που θα μπορούσε να υιοθετηθεί είναι να επιλεγεί μόνο η κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΛΑΕ, που θα μειώσει το κόστος της επιβάρυνσης στα 50,69 ευρώ το μήνα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους των εργατών που μετακαλούνται από τρίτες χώρες για να απασχοληθούν σε εποχικές αγροτικές εργασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *