ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Δείτε πως ψηφίζουμε στις εκλογές και πως εκλέγονται ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι

Δείτε πως ψηφίζουμε στις εκλογές και πως εκλέγονται ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι

dimarxeio (2)Η εκλογή του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων των δημοτικών ή των τοπικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς.

Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει:

α) Τον υποψήφιο δήμαρχο.

β) Τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, σε αριθμό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%).

γ) Τους υποψήφιους συμβούλους κάθε Δημοτικής Κοινότητας σε αριθμό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών της Δημοτικής Κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης κατά έναν.

Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού κάθε συνδυασμού. Ειδικά για τους υποψηφίους συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας το ποσοστό του ενός τρίτου (1/3) υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των υποψηφίων της κατηγορίας αυτής που περιλαμβάνεται σε κάθε συνδυασμό.

Ποιοι έχουν δικαίωμα εκλογής 

Υποψηφιότητα από το ίδιο πρόσωπο και για την εκλογή του ως δημάρχου, ως μέλους δημοτικού συμβουλίου, ως μέλος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας δεν επιτρέπεται.

Για πρώτη φορά δικαίωμα εκλογής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες στο δήμο αλλοδαποί. Για υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου απαιτείται ο/η υποψήφιος να έχει κλείσει ο 21ο έτος ηλικίας.

Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

Ποιοι δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα

Δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα σε δήμο ή περιφέρεια, όσοι κατά το τελευταίο 18μηνο διετέλεσαν γενικοί διευθυντές ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που βρίσκεται εντός των ορίων, οι υπάλληλοι ιδρυμάτων που σχετίζονται με τον δήμο, στελέχη κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον δήμο ή την περιφέρεια, όσοι βαρύνονται με έκπτωση αξιώματος με δικαστική απόφαση, και όσοι έχουν «επαγγελματικές» σχέσεις με συμβάσεις προμηθειών, εκτέλεσης έργων ή υπηρεσιών αξίας άνω των 5000€.

Πως υπολογίζεται ο αριθμός δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Ο αριθμός των υποψηφίων που εκλέγεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής. Το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού πληθυσμού όλου του δήμου, διά του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ορίζει το εκλογικό μέτρο. Από το πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού κάθε εκλογικής περιφέρειας διά του εκλογικού μέτρου, προκύπτει ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Οι θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο που παραμένουν αδιάθετες, προστίθενται ανά μία στις εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, υπόλοιπα. Εάν από την παραπάνω διαδικασία προκύψει εκλογική περιφέρεια χωρίς έδρα, τότε διατίθεται σε αυτή μία (1) έδρα με την αφαίρεση μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια του δήμου με το μεγαλύτερο αριθμό εδρών και κατά φθίνουσα σειρά. Σε περίπτωση εκλογικών περιφερειών με ίδιο αριθμό εδρών, η έδρα αφαιρείται από εκείνη με το μικρότερο πραγματικό πληθυσμό.

Πως ψηφίζουμε

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *