ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στην ΕΒΖ Πλατέος

Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στην ΕΒΖ Πλατέος

paok 058Σε μια προσπάθεια να κάνουν γνωστή την αγωνιά τους για την συνέχιση της καλλιέργειας τεύτλου στην Ελλάδα και της λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν την Κυριακή 11-5-2014 ημερίδα στο εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ.

Στην ημερίδα ήταν καλεσμένοι εκπρόσωποι σωματείων παραγωγών από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι εργαζομένων, βουλευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι Αλεξανδρείας, παράγοντες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, αλλά όχι εκπρόσωποι της διοίκησης της βιομηχανίας ως ένδειξη της αγανάκτησης των παραγώγων για τον ρολό των διοικούντων στην απαξίωση των εργοστασίων όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισαν.

Στην αρχή της ημερίδας τον λόγο πήραν οι πρόεδροι των σωματείων τευτλοεξαγωγέων και τευτλοπαραγωγών Λιολιόπουλος και Μπογιαννίδης αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Βαρκάκης, όπου έκαναν μια λεπτομερέστατη περιγραφή του αδιέξοδου στο όποιο έχουν περιέλθει οι ασχολούμενοι με την καλλιέργεια, καθώς και της κατάστασης στην εταιρία. Αίσθηση έκανε η αναφορά σε τεράστια οικονομικά σκάνδαλα που βαραίνουν την νυν διοίκηση και ζήτησαν να γίνει διερεύνηση.

Στη συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι μόνοι βουλευτές που ήταν παρόντες, κ.κ. Τζάκρη, Γιοβανόπουλος και Αμανατίδου που έκαναν και αυτοί αναφορά στο ιστορικό κακών επιλογών στην ΕΒΖ την τελευταία δεκαετία. Και οι τρεις βουλευτές τάχθηκαν στο πλευρό των παραγωγών για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Στο υψηλό κόστος καλλιέργειας που καθιστά στην πράξη ασύμφορη την παράγωγη ζάχαρης στη χώρα μας με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων παραγώγων τεύτλων Σερρών και Θεσσαλίας κ Τζιώλας και Τσικρικάς, ενώ τοποθετήθηκαν και γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές Παναγής και Μακαρές.

Στο τέλος της ημερίδας αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα καταδίκης των επιλογών της διοίκησης της Εβζ και να απαιτηθεί η άμεση αντικατάσταση της, ενώ δόθηκε ραντεβού για περαιτέρω αγωνιστικές διεκδικήσεις για να μην κλείσουν τα εργοστάσια.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Αλεξανδρείας Χ.Αλευράς και Π.Γκυρινης με τον πρώτο να παρακολουθεί ολόκληρη την ημερίδα και να τοποθετείται στο τέλος της όντας ιδιαιτέρως καυστικός στης επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και σε αυτές του Σύριζα.

Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των σωματείων Σερρών και Ορεστιάδας Βαρούτης και Στεφανακίδης, ο διευθυντής γεωπονικής υπηρεσίας εργοστάσιου πλατέος Σοφοκλής Μηνοπουλος, ο εκπρόσωπος του αγροτικού συλλόγου Αλεξάνδρειας Στ. Τσουλφαιδης, ο πρώην πρόεδρος του σωματείου τευτλοεξαγωγέων Τσιπης Βαγγελης και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Λ. Κιοσέογλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *