ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Πανελλαδικές 2014: Οι απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά

Πανελλαδικές 2014: Οι απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά

aristoteleio (1)Το Αλεξάνδρεια-Γιδάς σε συνεργασία με το φιλολογικό φροντιστήριο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ του Νίκου Ρουσάκη στην Αλεξάνδρεια και το onlineclass.gr  σας παρουσιάζουν σήμερα τις απαντήσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε τις απαντήσεις: 

Πανελλαδικές 2014 – Απαντήσεις στο μάθημα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗΣ

Οι απαντήσεις των θεμάτων από την ομάδα φιλολόγων της Ο.Ε.Φ.Ε. συμβαδίζουν με τα σχολικά εγχειρίδια και παραπέμπουν σε αυτά, διότι η σχολική διδασκαλία στηρίζεται σε αυτά. Ειδικότερα για τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα οι πληροφορίες αντλούνται από τις σχετικές σελίδες της Γραμματικής Μ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ αντίστοιχα των βιβλίων Συντακτικού Α. Β. ΜΟΥΜΤΖΑΚΗ και Π. ΜΠΙΛΛΑ. 

Αναφορικά, λοιπόν, με την αποσαφήνιση της συντακτικής θέσης της αιτιατικής τί (Γ3α,4) το σχολικό συντακτικό Μουμτζάκη στη σελ. 43 δεν αποσαφηνίζει την αιτιατική της αιτίας από την αιτιατική του σκοπού, αλλά παρουσιάζει την μεν πρώτη δίπλα σε ρήμα ψυχικού πάθους τη δεύτερη δίπλα σε ρήμα κίνησης, το οποίο ακολουθείται και από τελική πρόταση.

Το σχολικό συντακτικό Π. Μπίλλα στη σελ. 109 αναφέρει: η αιτιατική της αιτίας προσδιορίζει ρήματα δικανικής σημασίας, ψυχικού πάθους ή άλλα των οποίων η έννοια χρειάζεται αιτιολόγηση. Ως αιτιατική της αιτίας λαμβάνεται συχνά και η αιτιατική του ουδετέρου δεικτικής, αναφορικής ή ερωτηματικής αντωνυμίας (Τί με δεῖ ζῆν ἐν δεσμωτηρίῳ;). Η αιτιατική του σκοπού εκφέρεται με το ουδέτερο δεικτικής, αναφορικής ή ερωτηματικής αντωνυμίας και συντάσσεται κυρίως με ρήματα κίνησης (Τί τηνικάδε ἀφῖξαι, ὦ Κρίτων;).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *