ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Κινητοποιήσεις στην ΕΒΖ στο Πλατύ το πρωί από τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς

evz (Αντιγραφή)Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας να λάβουν άμεσα απάντηση για το ποιος θα τους αποζημιώσει για τους 20.000 τόνους τεύτλων που παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια, αλλά και για το πότε θα πληρωθούν από την ΕΒΖ για την παραγωγή που παρέδωσαν.

Συγκεκριμένα, οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, καταγγέλλοντας πως όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί για την παραγωγή που παρέδωσαν για τη φετινή καμπάνια της ζάχαρης, αλλά και πως ούτε η διοίκηση της  ΕΒΖ ΑΕ ούτε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους έχει δώσει ένας σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πληρωθούν.

«Πρέπει, επιτέλους, να γίνει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για το μέλλον της βιομηχανία και να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε όλοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης. Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός ότι 20.000 τόνοι τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα στην «κακή διαχείριση συγκομιδής των τεύτλων από την εταιρεία, με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην παραλαβή του προϊόντος στο Πλατύ». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μας φταίει ο καιρός που τα μούσκεψε, αφού εάν λειτουργούσαν και τα άλλα εργοστάσια της εταιρείας σε Ορεστιάδα και Σέρρες, σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε το συγκεκριμένο ζήτημα».

Από την πλευρά της η  Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης φέρεται να αποδίδει τα προβλήματα στο θέμα της χρηματοδότησης από την Τράπεζα Πειραιώς.

«Τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ απαιτούνται για να πληρωθούν παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς, άλλα 5 εκατ, ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή καμπάνια και 8 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στη ΔΕΠΑ», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης. Επεσήμανε δε, ότι «η αίτηση για τη χρηματοδότηση της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς κατατέθηκε την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου και ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη», εκτιμώντας πως στην καλύτερη των περιπτώσεων “θα πληρωθούμε εντός του Ιανουαρίου».

Τέλος, ο κ. Βαρκάκης χαρακτήρισε εσφαλμένη την αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων της εταιρείας σε Ορεστιάδα και Σέρρες και τη μεταφορά των τεύτλων στο Πλατύ Ημαθίας για μείωση του λειτουργικού κόστους, σημειώνοντας πως «το παραγωγικό κόστος θα καταγραφεί τρισδιάστατο». Σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρείας τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «για να σωθεί η ΕΒΖ χρειάζεται πολιτική βούληση και εθνική στρατηγική για τη ζάχαρη».

Λίτσα Αμμανατίδου: «Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των τευτλοπαραγωγών δεν έχουν τέλος!»

Με αφορμή τη μη καταβολή των οφειλομένων της ΕΒΖ στους τευτλοπαραγωγούς, η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΕΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, σε δηλώσεις της επέρριψε ευθύνες τόσο στην διοίκηση της εταιρίας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς, αναφέροντας πως «συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα την ώρα που χιλιάδες αγρότες με τις οικογένειές τους οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό μαρασμό».

«Κανένας από τους αρμόδιους δεν δίνει στους τευτλοπαραγωγούς έστω ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πληρωθούν τελικά, ενώ οι ίδιοι θα πρέπει, μαζί με όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους, ως το τέλος του χρόνου να έχουν αποπληρώσει το ΦΠΑ», επισημαίνει. «Παράλληλα, ενώ ακόμα δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν τα οφειλόμενα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης που εκκρεμεί από το 2012-13, δεν έχουν λάβει και καμία απάντηση για το τι θα γίνει τελικά με τα τεύτλα από περίπου 2.500 στρέμματα (20.000 τόνοι περίπου), τα οποία λόγω βροχοπτώσεων, δεν κατέστη δυνατό να συγκομιστούν», προσθέτει.

Σχετικά με την άρνηση της τράπεζας Πειραιώς, «του έμμεσου ιδιοκτήτη της ΕΒΖ μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας» να παραχωρήσει δάνειο στη βιομηχανία, η  Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου υπογραμμίζει: «Ακόμα μία περίπτωση που καταδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την οικονομία της χώρας η επιλογή της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες το εγχώριο τραπεζικό σύστημα».

Με βάση τα παραπάνω, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, εκφράζονται φόβοι πως η ΕΒΖ θα οδηγηθεί σε πτώχευση, ενώ οι τευτλοκαλλιεργητές δεν πρόκειται υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσουν την παραγωγή τεύτλων, σηματοδοτώντας το τέλος όχι μόνο της μοναδικής μεγάλης βιομηχανίας της χώρας, αλλά και συνολικά της τευτλοκαλλιέργειας, όπως σημειώνει η Λίτσα Αμμανατίδου- Πασχαλίδου.

«Η τευτλοκαλλιέργεια πρέπει να στηριχθεί, η ΕΒΖ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και υπό δημόσιο έλεγχο!», υπογραμμίζει η ίδια, καταλήγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των καλλιεργητών τεύτλων και  των εργαζομένων στη βιομηχανία. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους και θα αγωνιστούμε για την συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ υπό δημόσιο έλεγχο».

alterthess.gr

thesstoday.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *