ΕΡΓΑΣΙΑ posted by

Προωθούνται νέα προγράμματα για την απασχόληση 60.000 ανέργων

Προωθούνται νέα προγράμματα για την απασχόληση 60.000 ανέργων
oaedΠρογράμματα για την τόνωση της απασχόλησης, τα οποία θα αφορούν πάνω από 60.000 άτομα, αναμένεται να δημοσιοποιήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας… 
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και προγράμματα για τον τουριστικό τομέα.
Οι προοπτικές ενίσχυσης της απασχόλησης σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων θετικών εκτιμήσεων για…

την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2013, θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τους προέδρους 14 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων – μελών του Συνδέσμου.
 
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων και τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ, καθώς και προγράμματα για την απασχόληση και την κατάρτιση που αφορούν στον ξενοδοχειακό κλάδο.
 
Υπενθυμίζεται, ότι πρόγραμμα τρίμηνης επιδότησης εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων «τρέχει» ήδη από το υπουργείο Εργασίας.
 
Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν εποχικά, κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Φεβρουάριο), με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.
 
Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οι κάθε μορφής ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός της περιφερείας της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εφόσον λειτουργούν με άδεια του ΕΟΤ και την προηγούμενη πενταετία διέκοψαν τις εργασίες τους τουλάχιστον για δύο έτη πριν από την 10η Νοεμβρίου, εκτός εάν μετείχαν στα προηγούμενα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας για τη χειμερινή περίοδο ή είναι νέες επιχειρήσεις, οπότε θα πρέπει να διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο έτος πριν την 10η Νοεμβρίου.
 
Δεν μπορεί να υπαχθεί ξενοδοχειακή επιχείρηση για το προσωπικό της, το οποίο πριν την 1η Νοεμβρίου 2012 είχε συνεχόμενη δωδεκάμηνη απασχόληση στην επιχείρηση.
 
Οι ημέρες επιχορήγησης της ξενοδοχειακής επιχείρησης δεν μπορούν να υπερβούν τον αριθμό των ημερησίων επιδομάτων ανεργίας που δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος κατά την έναρξη της επιμήκυνσης της λειτουργίας της επιχείρησης και αφαιρούνται από την επιδότηση της ανεργίας του, όπως αυτή προκύπτει κατά την έναρξη της λειτουργίας της επιχείρησης.
 
Το ύψος της επιχορήγησης προβλέπεται ίσο με το ημερήσιο επίδομα ανεργίας που ισχύει κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης και δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος για κάθε ημέρα εργασίας του στην επιμήκυνση, με ανώτερο όριο τις 25 ημέρες κατά μήνα και τις 100 ημέρες για όλη τη διάρκεια της επιμήκυνσης.
 
Προτάσεις
Στη συνάντηση αναμένεται να διατυπωθούν και προτάσεις για νέα προγράμματα, που θα περιλαμβάνουν και την κατάρτιση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο δέσμης προγραμμάτων για την τόνωση της απασχόλησης, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδος και τα οποία θα αφορούν πάνω από 60.000 άτομα, θα συμπεριλάβει και τον τουρισμό.
 
Το βασικό πρόγραμμα θα αφορά στην «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους έως 29 ετών».
 
Στο πρόγραμμα, το οποίο αφορά 45.000 άνεργους με προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση έως 100 ώρες σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες και τοποθέτηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως «πρακτικά ασκούμενων» για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 5 μηνών, σε συνδυασμό με καθοδήγηση – εκπαιδευτικό mentoring, καθ’ όλη τη διάρκεια. Οι ασκούμενοι θα λαμβάνουν ως επίδομα 400 ευρώ, (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), και 460 ευρώ (οι πτυχιούχοι ΑΕΙ ΤΕΙ το μήνα για πλήρη απασχόληση με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση κινδύνου, ενώ θα προβλέπεται και επιχορήγηση 100 ευρώ το μήνα, εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει τη θέση για ένα χρονικό διάστημα μετά το 5μηνο.
 
Με το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, θα καλυφθεί και ο ξενοδοχειακός κλάδος.
 
Στη δέσμη προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης, που θα παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες δράσεις: Αυτοαπασχόληση για νέους και Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας
 
naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *