ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ posted by

Τα βιβλία που ανυπομονούμε να διαβάσουμε το 2013

Τα βιβλία που ανυπομονούμε να διαβάσουμε το 2013
booksΝέα χρονιά και νέες εκδόσεις. Σας παρουσιάζουμε τέσσερα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το 2013 και περιμένουμε πώς και πώς να τα διαβάσουμε.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εκδόσεων και φέτος αναμένονται αρκετά ενδιαφέρονται βιβλία. Ξεχωρίσαμε τέσσερα (4) από αυτά:

 
Ο άνθρωπος που ξέχασε τη γυναίκα του – John O’ Farrell
Εκδόσεις Διόπτρα
Πολλοί σύζυγοι ξεχνούν διάφορα: ξεχνούν ότι η γυναίκα τους είχε ένα σημαντικό ραντεβού το πρωί ξεχνούν να πάρουν τα ρούχα απ’ το καθαριστήριο ορισμένοι ξεχνούν μέχρι και την επέτειο του γάμου τους. Αλλά ο Βον έχει ξεχάσει την ίδια την ύπαρξη της γυναίκας του. Το όνομά της, το πρόσωπό της, την κοινή τους ιστορία, ό,τι του είπε ποτέ, ό,τι της είπε ποτέ – έχουν όλα χαθεί, σβησμένα μυστηριωδώς σε μια καταστροφική στιγμή απώλειας μνήμης. Και τώρα πρέπει να την ανακαλύψει εκ νέου – μόνο και μόνο για να μάθει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα διαζυγίου. Ο άνθρωπος που ξέχασε τη γυναίκα του είναι η αστεία, συγκινητική και σπαραξικάρδια ιστορία ενός ανθρώπου που βιώνει ακριβώς αυτά. Και που θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του για να γυρίσει το χρόνο πίσω, για μια τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσει τη ζωή του απ’ την αρχή.
 
O Κοκκινολαίμης – Jo Nesbo
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Όσοι διαβάζουν Jo Nesbo ξέρουν ότι ο συγγραφέας δημιουργεί με κινηματογραφική ταχύτητα εικόνες που καθηλώνουν, πλοκή που διακρίνεται για την ακρίβεια και τη λεπτομέρειά της και συναρπαστικούς χαρακτήρες. Η υπόθεση (λίγο ως πολύ γνωστή, αφού το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά από τις εκδόσεις Ορφέας):
Ο Χάρι Χόλε πυροβολεί λόγω παρεξήγησης έναν Αμερικανό μυστικό πράκτορα στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Κλίντον στη Νορβηγία. Ενώ περιμένει την ταπεινωτική αποπομπή του από το αστυνομικό σώμα, ο Χόλε μετατίθεται στην αντιτρομοκρατική (αλλιώς POT) και παίρνει προαγωγή. Τον χώνουν σε ένα ανήλιαγο γραφείο και ξεφυλλίζει αναφορές για υποθέσεις χαμηλής προτεραιότητας. Η περίπτωση που πέφτει στα χέρια του όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: μια συμμορία εμπόρων όπλων έχει πιθανότατα δεσμούς με παλιούς και νέους Ναζί. Ένας βετεράνος του Ανατολικού Μετώπου του Β’ Παγκόσμιου πολέμου βρίσκεται δολοφονημένος και ο Χάρι Χόλε βρίσκει στοιχεία που τον συνδέουν όχι μόνο με το παρόν και το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και με το εγγύς μέλλον και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό…
 
Το άρωμα της νοσταλγίας – Marc Levy
Εκδόσεις Ψυχογιός
Λονδίνο, 1950. Η Άλις ζει μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή. Το πάθος της, και η δουλειά της, είναι να φτιάχνει αρώματα. Τα βράδια τα περνάει συνήθως στο σπίτι με τους θορυβώδεις φίλους της, προς μεγάλη ενόχληση του γείτονά της, του κυρίου Ντάλντρι. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η Άλις συναντά μια γυναίκα που κάνει μια μυστηριώδη πρόβλεψη για το μέλλον της. «Ο πιο σημαντικός άντρας στη ζωή σου περπατούσε πίσω σου πριν από λίγο. Για να τον βρεις, θα πρέπει να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι και να συναντήσεις έξι ανθρώπους που θα σε οδηγήσουν σ’ εκείνον. Έχεις δύο ζωές μέσα σου, Άλις. Τη ζωή που ξέρεις και μια άλλη που σε περιμένει…» Η Άλις δεν μπορεί να ησυχάσει. Ο κύριος Ντάλντρι την ενθαρρύνει να πάρει σοβαρά υπόψη τα λόγια της γυναίκας και να κάνει αυτό το μακρινό ταξίδι. Μάλιστα, για να βεβαιωθεί ότι η Άλις δε θα αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, ο εκκεντρικός εργένης συμφωνεί να τη συνοδεύσει… Από το Λονδίνο μέχρι την Κωνσταντινούπολη ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας γυναίκας που έχει να παλέψει με τους δαίμονες του παρελθόντος. Μια ιστορία έρωτα και φιλίας, που παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του παθιασμένου και αξέχαστου κυρίου Ντάλντρι, αναδίδοντας ένα μεθυστικό άρωμα νοσταλγίας.
 
Πώς λειτουργεί ο νους – Steven Pinker
Εκδόσεις Κάτοπρο
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τη λειτουργία του νου που ανατρέπει τις παλιές ιδέες που είχαμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. “Έγραψα το βιβλίο επειδή δεκάδες μυστήρια του νου, από τις νοερές εικόνες μέχρι τον ρομαντικό έρωτα, έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί σε προβλήματα (παρότι παραμένουν κάποια μυστήρια). Η κάθε ιδέα του βιβλίου μπορεί να αποδειχθεί εσφαλμένη, όμως αυτό θα αποτελεί πρόοδο, επειδή οι παλιές μας ιδέες παραήταν ανούσιες για να είναι εσφαλμένες”, γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου.
 
 
 
 
 
 
cosmo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *