ΥΓΕΙΑ posted by

Τι να βάλω στο καλάθι του Φεβρουαρίου; Λεμόνι!

Τι να βάλω στο καλάθι του Φεβρουαρίου; Λεμόνι!
lemoniΤι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα. Τα λεμόνια που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά παράγονται κυρίως το χειμώνα, εισάγονται όμως και από το εξωτερικό, κυρίως από την Αργεντινή, την Ιταλία και την Ισπανία. Η όξινη γεύση του λεμονιού οφείλεται στο…

κιτρικό οξύ που περιέχει. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Β και C, ενώ αποτελεί και πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Διαθέτει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, διουρητικές και χωνευτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει τα ούλα, περιορίζει την αρτηριακή πίεση, ελέγχει την αιμορραγία, θεωρείται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ του έχουν αποδοθεί και αντιγηραντικές δράσεις. 
 
Τεστ φρεσκάδας: Όσο πιο πράσινο είναι ένα ελληνικό λεμόνι, τόσο πιο άγουρο είναι, επομένως έχει και μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αν αναζητάτε λεμόνια για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, επιλέξτε τα μοσχολέμονα. Θα τα αναγνωρίσετε από το χοντρό, άγριο φλοιό και το βαθυκίτρινο χρώμα. 
 
Στην κουζίνα: Το λεμόνι χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών, τόσο στη μαγειρική, όσο και στην ζαχαροπλαστική. Λίγος χυμός λεμονιού δίνει γεύση στις σαλάτες, στο κρέας, στα θαλασσινά, στις σούπες και στις μαρινάδες. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού, μους, τάρτες, κέικ, μπισκότα, ακόμα και λικέρ. 
 
Στο ψυγείο: Τα λεμόνια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για πολλές μέρες. 
 
Tips: *Προσφέρετε πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σας στύβοντας ένα λεμόνι μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πίνοντάς το μόλις ξυπνήσετε. 
 
*Καταπολεμήστε τον βήχα διαλύοντας 3 κουταλιές μέλι μέσα στο χυμό ενός βρασμένου λεμονιού. Πιείτε δυο φορές την ημέρα. 
 
*Αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, βάλτε το λεμόνι στη διατροφή σας, στύβοντας αρκετό στα φαγητά σας και πίνοντας συχνά νερό στο οποίο έχετε ρίξει το χυμό μισού λεμονιού. 
 
*Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε το χυμό λεμονιού στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί η βιταμίνη C που περιέχει είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες.
vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *