ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Αναμείνατε στο ακουστικό σας για την ολοκληρωμένη στα τεύτλα

Αναμείνατε στο ακουστικό σας για την ολοκληρωμένη στα τεύτλα
teytlaΣτα «κρύα του λουτρού» άφησε τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναβάλλοντας μέχρι… νεωτέρας το ραντεβού τους για το μείζον θέμα της εφαρμογής συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στα τεύτλα. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από το περασμένο Σάββατο για σήμερα Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, αλλά οι…

παραγωγοί ειδοποιήθηκαν τη Δευτέρα να μην κατέβουν τελικώς στην Αθήνα, με το αιτιολογικό ότι ο υπουργός έχει μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν μπορεί να τους δει.
Οσονούπω θα αρχίσει η περίοδος της σποράς και ακόμη δεν γνωρίζουν οι τευτλοπαραγωγοί τι μέλλει γενέσθαι με τις οικονομικές παραμέτρους της καλλιέργειας.
 
Το χειρότερο δε, είναι ότι δεν κατάφεραν έστω να αποσπάσουν μια νέα ημερομηνία που να μπορούν να συναντήσουν τον υπουργό, ώστε να του εκθέσουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους.
 
Η ματαίωση της συνάντησης όπως ήταν φυσικό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους τευτλοπαραγωγούς, καθώς οσονούπω θα αρχίσει η περίοδος της σποράς και ακόμη δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τις παραμέτρους που θα συνθέσουν το οικονομικό σκέλος της καλλιέργειας για το 2013, ώστε να ξέρουν αν τους συμφέρει ή όχι να ασχοληθούν με το προϊόν.
 
Θεωρητικά το πρόγραμμα –έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις- βάσει των δεσμεύσεων που ανάλαβε την περασμένη εβδομάδα ο γ. γ. του υπουργείου κ. Μ. Κορασίδης, θα άνοιγε για τους ενδιαφερόμενους χθες Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου όμως, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη. «Είμαστε ανάστατοι. Καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα», είπε στην «Agronews» ο πρόεδρος του συλλόγου τευτλοκαλλιεργητών του νομού Σερρών κ. Αν. Νεολιαντζής, τονίζοντας ότι αν δεν γίνει κάτι μέσα στις επόμενες 15 το πολύ 20 μέρες για να ενεργοποιηθεί το σύστημα, μετά το αν θα ανοίξει ή όχι, πολύ μικρή σημασία θα έχει.
 
«Μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση θα αποβεί σε βάρος της τευτλοκαλλιέργειας γενικότερα. Αν δεν ξεκινήσει το πρόγραμμα, ούτε 50.000 στρέμματα δεν θα φυτευτούν με τεύτλα και πολύ φοβάμαι ότι τη νέα χρονιά θα λειτουργήσει μόνο ένα εργοστάσιο. Αρκεί να σας πω ότι στο νομό μας από 20.000 στρέμματα πέρυσι, φέτος χωρίς το πρόγραμμα θα περιοριστούν σε μόλις 5.000 στρέμματα.
 
Μόνο στη Θεσσαλία θα σπείρουν οι παραγωγοί και αυτό γιατί εκεί έχουν την απονιτροποίηση, που είναι ένα παρόμοιο πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να μπουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση για τα τεύτλα», εκτιμά ο κ. Νεολιαντζής. Ο έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής αποκαλύπτει επίσης ότι επιχειρείται μέσω τοπικού βουλευτή να «κλειστεί» άμεσα, αν είναι δυνατό και την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ένα ραντεβού με τον γ. γ. του υπουργείου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο κι έτσι να αρθεί η αβεβαιότητα στις τάξεις των παραγωγών.
 
Δεν αποκλείεται, πάντως, η διατήρηση του θολού τοπίου εκ μέρους του υπουργείου, σε ό,τι έχει να κάνει με την ολοκληρωμένη διαχείριση, να σχετίζεται με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Agrenda το Σάββατο, βάσει των οποίων το πρόγραμμα θα πάει ένα χρόνο πίσω, δεδομένου ότι δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί η εφαρμογή του από το 2012, διότι η συγκομιδή έχει ήδη συντελεστεί. Κάτι τέτοιο αν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι οι παραγωγοί που «τσίμπησαν» πέρυσι και φύτεψαν τεύτλα, με το δόλωμα της ολοκληρωμένης, δεν θα λάβουν τα 30 ευρώ ανά στρέμμα που ανέμεναν, με ό,τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο εισόδημά τους και βεβαίως στη διάθεσή τους να ασχοληθούν και πάλι με την καλλιέργεια.
 
Του Λεωνίδα Λιάμη
agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *