ΤΟΠΙΚΑ posted by

Αύριο η δίκη του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα

Αύριο η δίκη του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα
skopiaaΑπό το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται την Παρασκευή ο αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας, ο οποίος διώκεται εδώ και 17 χρόνια και συνελήφθη την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο σπίτι του. 
Ο 42χρονος Νίκος Καρανίκας είναι αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος από το 1995, περίοδος κατά την οποία δεν υφίστατο το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, διώκεται συνεχώς για…

ανυποταξία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ο Νίκος Καρανίκας κατηγορείται για ανυποταξία κατά το έτος 1996 όταν μετά την αποφυλάκιση του του επιδόθηκε χαρτί κατάταξης και ακολούθως κατηγορήθηκε για λιποταξία. Το 2000 απαλλάχθηκε για αυτή την κατηγορία από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά η αίτηση του για να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να εκπληρώσει εναλλακτική υπηρεσία απορρίφθηκε από το Στρατολογικό Γραφείο Βέροιας επειδή θεώρησε ότι έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία (το χρόνο φυλάκισής του στις στρατιωτικές φυλακές από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995). 
 
«Η εμμονή των αρχών σε συνδυασμό με την παράλογη απόρριψη του αιτήματος του για εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας συνιστούν πολιτική δίωξη με σκοπό την εξόντωση ενός κοινωνικού αγωνιστή. Η Ευρώπη καταργεί την υποχρεωτική θητεία η οποία αποτελεί παρελθόν στις 21 από τις 27 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η πιο γνωστή χώρα στην ΕΕ για τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης» τονίζει ο Σύνδεσμος, που οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί της Παρασκευής έξω από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.
Πηγή: seleo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *